Sedam decenija „Bačke“

Jubilej bačkopalanačkog superligaša

1792

Prvi fudbalski klub u Bačkoj Palanci osnovan je 1908, a današnji naziv FK Bačka zvanično je dobila 31. jula 1948. godine.


Fudbal u Bačkoj Palanci ima dugu i bogatu tradiciju. Prvi fudbalski klub osnovan je 1908. godine u vreme kada je sport u mnogim našim gradovima tek počinjao da krči put, a kod nas je stekao pravo građanstva.

Posle prvog svetskog rata su postojala dva fudbalska kluba „Sloga“ i „PSK“, koji su sve do 1941. godine igrali zapaženu ulogu u Vojvodini. Mladi iz StarePalanke (deo grada prema Čelarevu) na čelu sa studentima, osnovali su 1939. godine FK „Student“, koji nešto kasnije dobija ime FK „Jugoslavija“, a 1941. godine za vreme okupacije iz poznatih razloga menja ime u FK „Omladinac“.

Današnji naziv FK „Bačka“ dobila je zvanično 31. jula 1948. godine u znak sećanja na patriote omladince koji su za vreme okupacije osnovali istoimeno društvo i u znak protesta protiv fašističke okupacije ofarbali opremu crnom bojom. Boje „Bačke“ za vreme okupacije branili su: Lindlajn – Kuzmančev, Miškov – Brocić, Jovčić, Radonić – Petljanski, Kojić, Ristić, Živić i Megler.

Ove godine „Bačka“ će obeležiti 110 godina od kako je osnovan prvi fudbalski klub u gradu i 70 godina od kako klub nosi današnje ime. Bogat drugoligaški staž Fudbal je kao i u većini naših gradova i sela posle Drugog svetskog rata postao najpopularniji sport. Jedan od najvećih uspeha u to vreme bila je pobeda u Kup takmičenju protiv tadašnjeg prvoligaša „BSK“ iz Beograda sa 1 : 0.

Stariji ljubitelji fudbala i danas pamte pobedu „Bačke“ u prijateljskom susretu sa splitskim „Hajdukom“ rezultatom 2 : 1. Tada su za „Hajduk“, između ostalih, igrali Beara, Vukas, Matošić, braća Grčić, Arapović, Šenauer, Radovniković. Prijateljski meč sa Splićanima, koji je pratilo preko tri hiljade gledalaca iz Bačke Palanke i okoline, pamti se i po golu Miodraga Nedeljkovića – Cige koji je sa oko 25 metara udarcem u same rašlje gola savladao Vladimira Bearu, koji je bio na početku fudbalske karijere, da bi kasnije postao naš najbolji golman i standardni državni reprezentativac.

Zagrepčanin prvi plaćeni trener

Prvi plaćeni fudbalski trener u „Bačkoj“ postavljen je 26. aprila 1947. godine. Bio je to Vladimir Jurak iz Zagreba. Kasnije treneri su se smenjivali na duži ili kraći vremenski period ovim redom: Ilija Rajković iz Beograda, Laslo Bozoki iz Mađarske, Josip Takač iz Subotice i Gojko Džepina iz Beograda, pod čijim rukovodstvom je „Bačka“ prvi put 1960. godine postala drugoligaš.

Među trenerima koji su godinama sa uspehom vodili „Bačku“ posebno treba istaći Franja Hirmana i Eda Placa, oba iz Novog Sada, koji su sa „Bačkom“ beležili izvanredne rezultate i uživali veliki ugled, kako među fudbalerima tako i ljubiteljima fudbala u Bačkoj Palanci.

U to vreme najveći uspeh bačkopalanački fudbaleri ostvarili su 1955. godine kada su se plasirali u Treću zonu, koja je posle Prve savezne lige bila najviši rang takmičenja u tadašnjoj Jugoslaviji. „Bačka“ se 1958. godine putem kvalifikacija sa „Bezdanom“ (pobeda kod kuće 2:1 i 1:1 u gostima) po prvi put našla u Vojvođanskoj fudbalskoj ligi.

Bačkopalanački fudbaleri su godinama beležili zapažene rezultate. Posle uspešno prebrođenih kvalifikacija 1960. godine sa pančevačkim „Dinamom“ (obe pobede kod kuće i u gostima sa identičnim rezultatom 3:1) „Bačka“ je ostvarila istorijski uspeh plasmanom u Drugu fudbalsku ligu.

U to vreme na čelu stručnog štaba nalazio se Gojko Džepina iz Beograda. Plasman „Bačke“ u Drugu saveznu ligu bio je prava senzacija, što je izazvalo pažnju medija koji su o tome opširno pisali. Do tada gotovo anonimna ekipa iz male vojvođanske varoši našla se u elitnom fudbalskom društvu sa ekipama iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kosovske Mitrovice, Nikšića, Titograda i drugih znatno poznatijih i privredno jačih centara u našoj zemlji.

Prva godina takmičenja u Drugoj fudbalskoj ligi neslavno se završila, jer mlada i neiskusna ekipa nije uspela da sačuva drugoligaški status, pa je ispala u niži rang takmičenja. Međutim, na opštu radost ljubitelja fudbala u Bačkoj Palanci već posle godinu dana „Bačka“ se ponovo plasirala u Drugu fudbalsku ligu, gde se uspešno takmičila punih 12 godina.

„Bačka“ se po treći put našla u drugoligaškoj konkurenciji 1988. godine kada je u kvalifikacijama eliminisala „Kopar“ i „Zagreb“ i plasirala se u Jedinstvenu drugu saveznu ligu u onoj bivšoj velikoj Jugoslaviji. U to vreme „Bačka“ je imala jaku ekipu, koja je bila spoj mladosti i iskustva i sa uspehom se takmičila sa najboljim drugoligaškim ekipama u našoj zemlji.

Tada je zabeležena i najveća pobeda ostvarena na drugoligaškim terenima kada je „Bačka“ na domaćem terenu savladala nikšićku „Sutjesku“ sa 11:0, koju je kao trener predvodio bivši državni reprezentativac Vasilije Šijaković. „Bačka među superligašima Među ljubiteljima fudbala u Bačkoj Palanci ostaće u najlepšim uspomenama pobede nad vodećim ekipama u drugoligaškoj konkurenciji.

Jedan meč, međutim, zaslužuje posebnu pažnju. To je pobeda „Bačke“ u susretu sa omladinskom reprezentacijom Jugoslavije 4:2. Dugo se posle toga prepričavao het-trik centarfora „Bačke“ Redenca, a u listu strelaca upisao se i Lazar Plačkov. Oba pogotka za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije postigao je Jovan Kule Aćimović.

„Bačka“ je u ovom meču nastupila u sastavu: Šušić (Zorić) – Latković, Rac – Dolezar, Plačkov, Milutinović (Perković) –Drašković (Đukić, Aprcović), Miškov, Stanišić, Redenc, Rajšp.

Omladinska reprezentacija Jugoslavije: Šoškić – Dakić, Mujkić  Klenkovski, Paunović, Đorđević – Podrugovac, Aćimović, Novak, Mihajlović, Popivoda. Igrali su još: Paunovski, Katalinski, Folić i Pintar. Kup utakmica sa „Vojvodinom“, odigrana u Novom Sadu, ostaće u najlepšim uspomenama ne samo igračima nego i mnogobrojnim ljubiteljima fudbala u Bačkoj Palanci, koji su se toga dana našli na stadionu Vojvodine. U izvanredno lepoj i uzbudljivoj utakmici bačkopalanački fudbaleri napravili su pravu senzaciju jer su velikog rivala savladali na njegovom terenu sa 3:1.

„Bačka“ je protiv „Vojvodine“ igrala u sastavu: Jugović – Šarović, Aprcović – Serdar, Kopač, Jovanović – Tomić, Marković, Kurcinak, Šimičić i Remete.

Istorijski uspeh OFK „Bačka“ (pre dve godine zvanični naziv Omladinski fudbalski klub „Bačka“) ostvarila je 2016. godine kada se kao drugoplasirana ekipa u Prvoj fudbalskoj ligi plasirala u Super ligu. Pored fudbalera koji su to ostvarili na fudbalskom terenu velike zasluge ima i bivši golman, sadašnji alfa i omega kluba, Marjan Rnić, koji je kao vlasnik Trgovinskog preduzeća „Podunavlje“ i finansijer kluba.

Ljubitelji fudbala u gradu na levoj obali Dunava, koji redovno pune tribine sa dve hiljade sedišta, očekuju da će „Bačka“ posle dve godine početi da beleži još bolje rezultate i nađe se među ekipama koje se bore u plej ofu.

Lemić olimpijski reprezentativac

Za ovih sedam decenija dres „Bačke“ nosilo je na stotine fudbalera iz gotovo svih krajeva Jugoslavije. Mnogi od njih su igrom i svojim ponašanjem postali ljubimci navijača, koji ih se i danas rado sećaju. Među igračima iz prve posleratne generacije treba istaći Slobodana Miškova – Dečka, koji je za 10 godina postigao 100 golova, Branko Nešić 65, Miodrag Nedeljković – Ciga 62, Stevan Vodalov 44, Uroš Bačlić 28, Vlada Leškov – Matori 19, Nikola Jovanović – Crni 16, Dobrosav Petrić 14, Ranko Leškov 11, Josif Boboš, Voja Pešić – Šoša i Hinko Fišer po 10. golova.

Pored njih nabrojaćemo još neke fudbalere koji su uspešno nosili dres „Bačke“: Slavko Maletin – Vava, Rudolf Vitner, Tomislav Šušić, Vladimir Zorić, Bogdan Jugović, Slobodan Đurić, Marjan Rnić, Vladimir Rac, Stevan Kirtić, Nikola Petljanski, Redenc, Lazar Lemić (član državne reprezentacije na olimpijadi u Tokiju), Dolezar, Plačkov (igrao za skopski „Vardar“), Milutinović, Marić, Damjanović, Florić, Šarović, Radomir Miškov – Kića, Petar Rajšp, Petar Remete, Vukadinov, Josif Ilić (igrao 10 godina za „Vojvodinu“), Miladin Zelenović, Radovan i Milorad Samardžija, Serdar Albijanić, Aprcović, Latković, Šimičić, Čeda Sentin, Kurcinak, Rašijovan, Tomić, Stanišić, Jovanović, Jović, Marković, Kopač, Ćućuz, Vještica, Ibro Muratović, Veseljko Trivunović, Bjeloš i drugi.

Slavku Maletinu ime stadiona

Sinonim za sve uspehe „Bačke“ je Slavko Maletin – Vava. Ovaj gotovo dva metra visok golman dugo godina sa uspehom je branio boje bačkopalanačkog kluba. Po završetku bogate i uspešne karijere godinama je kao direktor stajao na čelu „Dunavprevoza“, koji je godinama finansirao „Bačku“. Na zahtev uprave i igrača izabran je za tehničkog referenta i jedan je od najzaslužnijih za sve njene uspehe.

„Bačka“ je postala stabilan drugoligaši 12 godina za redom uspešno se takmičila u drugoligaškoj konkurenciji u bivšoj Jugoslaviji. Uprava „Bačke“ je u znak priznanja za sve što je učinio za razvoj fudbala u Bačkoj Palanci stadion nazvala njegovim imenom. Od tada stadion u Bačkoj Palanci nosi naziv stadion „Slavko Maletin – Vava“. Time je „Bačka“ bar delimično odala priznanje ovom poznatom i priznatom sportisti, sportskom radniku i privredniku, koji je poznat širom bivše Jugoslavije.

Stadion dobio reflektore

Stadion „Bačke“ koji se nalazi u samom centru grada u Ulici Veselina Masleše 21, svečano je otvoren 7. jula 1951. godine. Kapacitet stadiona je 2.000 sedišta od čega je 1.500 na zapadnoj tribini, koja je pokrivena i 500 sedišta na istočnoj tribini. Od ulaska u Super ligu stadion „Bačke“ je potpuno preuređen i renoviran, a ove godine dobio je i reflektore, čime su stvoreni svi uslovi da „Bačka“ normalno sprovodi plan priprema i u letnjim mesecima, kada su najveće vrućine, igra svoje utakmice.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here