Gajdobra daje primer kako se i u selu može lepo živeti

3584

GAJDOBRA: Sa svojih oko 2.700 stanovnika, koji su uglavnom potomci kolonista iz istočne Hercegovine, koji su se ovde na plodnu bačku zemlju naselili sredinom prošlog veka, danas predstavlja primer kako se i u selima može lepo živeti, kada se spoje ljudsko znanje, inicijativa i vrednoća.

Iako atar ovog mesta ima najplodnije njive u Bačkoj, ipak je industrija ta koja je u vremenu tranzicije olakšala život ovdašnjem svetu i omogućila da do posla dođe svako onaj ko hoće da radi.

Danas u Gajdobri uspešno posluje nekoliko fabrika koje zapošljavaju preko 1.000 radnika, pa u ovom selu radi na stotine ljudi iz okolnih mesta, pa i Bačke Palanke koja je centar opštine. Savet mesne zajednice na čelu sa Ristom Dangubićem, poznatim i uspešnim privrednikom dobro zna šta valja činiti kako bi se ovde još bolje živelo, a mladi ostajali u Gajdobri.

– Za razliku od nekih drugih, pre svega seoskih mesnih zajednica u bačkopalanačkoj opštini kod nas je situacija u mnogim segmentima rada i života bolja – konstatuje Dangubić. – Mi nemamo problem nezaposlenih, sa čime danas retko ko može da se pohvali, bilo da je reč o selima ili gradovima. I u Gajdobri ima poslova, pre svega u komunalnoj delatnosti, koje treba nastaviti ili početi rešavati. Do pre dve godine ovde je Komunalno preduzeće „Univerzal“, koje je svojevremeno osnovala Mesna zajednica, obavljalo komunalnu delatnost, a onda je kao i u drugim selima opštine ove poslove u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima preuzelo opštinsko Javno komunalno preduzeće „Komunalprojekt“.

[wonderplugin_slider id=26]

 

– „Komunalprojekt“, koliko mu mogućnosti dozvoljavaju, obavlja preuzete poslove od „Univerzala“ – konstatuje Dangubić. – Međutim, činjenica je da su poslovi održavanja higijene, sahrana u selu i ostalih poslova i ranije obavljani bez ikakvih poteškoća i primedbi naših meštana za razliku od danas kada primedbi ima. Iz tog razloga smatramo da bi „Univerzalu“ ponovo trebalo poveriti ove poslove, jer njegovi radnici su pokazali da ih obavljaju vrlo dobro. Ukrasne sadnice, na primer, svojevremeno posađene u našem selu, delom su počele da se suše, a jedan od razloga je i to što o njima niko ne brine, tačnije niko ih ne zaliva. Mislim da bi u dogovoru sa lokalnom samoupravom što pre trebalo naći rešenje za ovaj problem. Ovde smatraju da je potrebno izgraditi pešačku i biciklističku stazu između Gajdobre i Nove Gajdobre, koje deli samo dva kilometra, te završiti poslove na pratećem objektu za fekalnu kanalizaciju. Vele da je deo poslova vezanih za izgradnju fekalne kanalizacije urađen, ali drugi deo nije, te ističu da bi to uskoro mogao biti problem.

– U nekim seoskim ulicama postoji potreba za revitalizacijom gornjeg sloja asfalta, što treba uraditi – konstatuje Dangubić. – Mi nemamo problem vodosnabdevanja, kvalitet i kvantitet vode je dobar, a da bi tako bilo i u narednom periodu potrebno je uz postojeće izbušiti još jedan bunar. Ulična rasveta je dobra, ali postoji problem neredovnog održavanja puta do deponije smeća, a potrebno je i češće košenje javnih površina.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here