Најважнија правила за израду домаће зимнице

1732
Фото: Pixabay

Израда домаће зимнице све је популарнија и не припремају је само они који имају вишка воћа и поврћа. Томе је допринело ширење свести о важности здраве прехране за чије састојке знамо одакле долазе.


Израда сопствене зимнице враћа се на велика врата. Зимницу више не праве само они који имају вишкове воћа или поврћа него и све више они који желе знати што једу, било да се ради о сланој зимници и на пример, органском поврћу или слаткој зимници са мање шећера.

У давна времена, када људи нису имали фрижидере и замрзиваче, кисељење поврћа било је један од начина чувања. Ипак, треба знати како укисељено поврће има благотворан ефекат на пробаву и зими је пуно здравије појести домаћи кисели купус него куповни парадајз.

Такође, пекмези, компоти и друга слатка зимница, некада су били једини слаткиши којима су се наши стари сладили и од којих су припремали колаче. Домаћа слатка зимница пуно је здравија од било којег куповног слаткиша, а многи компоти као и слана зимница, имају позитиван утицај на здравље. Сетимо се само компота од шљива који покреће лена црева.

Укиселите поврће на природан начин

Какво поврће и воће одабрати?

Иако свака врста, било слане или слатке зимнице, има сопствена правила припремања, постоје и нека општа путства, која није лоше имати на уму.

Воће и поврће треба разврстати. Најлепши плодови воћа иду у компоте, а оне мање лепи за мармеладу, пекмезе и друго. Исто је са поврћем -најбољи примери се узимају за зимницу у којој се користе цели плодови, а за мешавине попут сатараша, ајвара и слично могу се користити и оштећени плодови. Наравно, оштећења је потребно у потпуности одстранити.

Одаберите увек сасвим зрело воће, али не презрело, јер у таквом воћу нема пектина потребног за згушњавање. Воће и поврће за зимницу не сме бити влажно, зато не приређујте зимницу након кише. Боја очишћеног воћа и поврћа се на ваздуху, под утицајем кисеоника мења, а и витамини се делимично распадају. Зато их је најбоље чистити непосредно пре припремања зимнице.

Пре свега важно је добро опрати плодове

Површина воћа и поврћа увек је покривена мношвом живих организама, од којих многи могу узроковати болести. Зато их треба пажљиво опрати. Чврсте и тврде плодове најпре потопите на 5-10 минута у воду, а затим их добро оперите у пластичној цедиљки или пластичном ситу под млазом воде. Осетљиво и стино воће ставите у цедиљку и неколико га пута уроните у посве чисту воду, померајучи цедиљку тако да вода допре до сваке бобице. Воће и поврће перите брзо, да се не раскваси и не почне да пушта сок. Осушите га на крпи, па тек онда очистите.

Пазите на размеру и количине

Држите се рецепта, посебно ако зимницу правите први пут. Размере су јако важне, па ако правите дуплу количину, пре него што почнете са послом, седите и све добро помножите, поделите, збројите. И онда још једном проверите.

Код слатке зимнице користите прописане количине шећера. Ако га ставите премало, пекмез или мармеладу ћете морати дуже да кувате, осим ако не користите средство за згушњавање. Дужим кувањем воће губи на квалитету, укусу и боји.

Воће које нема довољно пектина као што су јагоде, трешње, диње, а не желите да им додате згушњивач, тешко се згушњава, па му додајте сок од рибизла, јабука, наранџе или лимуна и кувајте на јакој ватри.

Како направити слатку зимницу од поврћа

У миксеру можете самлети све воће за пекмезе и мармеладе, осим онога са коштицама, попут грожђа, јер би таква смеса дала горак укус. Такође, у миксеру можете самлети и парадајз, прокувати га и тек онда процедити.

Чистоћа руку, посуда и прибора

Пре коришћења, све посуде и прибор са којим ћете радити добро оперите у детерџенту и исперите у врућој води. Оставите да се оцеди или просушите у рерни. Ако користите крпу за брисање, нека она буде потпуно чиста.

Зимницу кувајте у плитком, широком лонцу, тако да се пара диже са велике површине. Настојте да лонац буде од што дебљег метала, који је подједнако топао са свих страна.

Тегле у које стављате топлу зимицу и саме би требало да буду топле. Најбоље их је загрејати у рерни како код уливања вруће зимнице стакло не би пукло. Након тога, тегле утоплите и пре спремања на хладно и тамно место чекајте да се потпуно охладе.

У случају да користите хладне тегле код уливања вреле зимнице, најпре улијте једну кашику како би се тегла постепено загрејала, а онда пуните даље. Најбоље је истовремено пунити по три тегле.

Поклопце тегли или боца прокувајте у води. Пре затварања, у поклопац улијте мало алкохола (медицинског алкохола или ракије). Ако користите целофан, премажите га алкохолом и након тога обложите боцу и завежите чврстом, новом гумицом.

Зимницу повремено контролишите, јер ћете само тако на време приметити прве знакове кварења.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here