Uspesi naših đaka – Nikola Plavac

2353

„Najvažnije je postaviti ciljeve i težiti ka njihovom ostvarenju. Mladi moraju da ulažu u sebe i da rade, trude se i shvate da je za to potrebno vreme. Posle je samo nebo granica.“


Nikola Plavac je đak generacije u SSŠ „Radivoj Uvalić“ u Bačkoj Palanci. Odličnim uspehom završio je smer za ekonomskog tehničara. Takmičio se iz matematike i informatike, bio član dramske sekcije, i predsednik đačkog parlamenta, trenutno radi sezonski posao, a jednog dana bi voleo da bude naučnik. Sve u svemu svestran i pametan mlad čovek.

Titula đaka generacije mu puno znači jer je lep osećaj kad vas nagrade za trud i rad. Nikola je upisao Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu smer biomedicinsko inženjerstvo i jednog dana želi da postane naučnik. On kaže da su posvećenost i konstantan rad najvažniji za uspeh.

„Mladi treba da prate svoja interesovanja i da konstantno rade na njima. Ja sam oduvek voleo sve predmete i u svakom pronalazio ono što me interesuje. Volim matematiku, ali i književnost i istoriju. U školi sam bio i član dramske sekcije sve četiri godine i svemu tome sam bio maksimalno posvećen“, kaže Nikola.

„Kad završim fakultet voleo bih da ostanem u Srbiji jer u rodnoj zemlji je sigurno najlepše, ali i to zavisi od toga kakve će biti prilike za posao. Ako nema posla, ne vredi sedeti i čekati već treba tražiti pa makar i u inostranstvu“, rekao je Nikola.

Nikola Plavac sa direktorom SSŠ „Radivoj Uvalić“ Tomislavom Đuretićem

Ovogodišnji đak generacije u Ekonomskoj školi kaže da je oduvek negovao prijateljski odnos i sa svojim drugarima, ali i sa profesorima. Bio je predsednik đačkog parlamenta pa mu ni omladinska politika nije strano polje. Nikola je išao i na republičko takmičenje iz matematike tri godine, kao i na republičko takmičenje iz informatike na kom je osvojio četvrto mesto.

„Naša opština ima mogućnosti, ali mladim ljudima najviše nedostaje volja. Mladi su previše nezainteresovani i to je globalni fenomen. Mobilni telefoni, društvene mreže – na to se svodi interesovanje. Mislim da je najvažnije da pre svega izrastemo u dobre ljude, uspeh onda sigurno dolazi“.

Pričajući o svojim srednjoškolskim danima, Nikola je rekao da je oduvek na profesore gledao ne samo kao nekog ko prenosi stručno znanje i daje ocene, već smatra da oni mnogo veći uticaj imaju na formiranje ličnosti i da su tu da nas nauče i važnim životnim lekcijama.

„Postalo je popularno ne znati, biti nepristojan i negovati ne tako lepe stvari“, rekao je Nikola na kraju. Iskreno se nadamo da će se to promeniti i da će se znanje i trud mladih ljudi poput Nikole vratiti u „modu“.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here