Račići skuvali najbolji raštan

3531

GAJDOBRA: Juče (15.07.) je u Gajdobri održana tradicionalna manifestacija „Raštanijada 2018“. Uz dobro druženje i kvalitetan program ova manifestacija predstavlja i svojevrsnu zahvalnost raštanu koji je kod Hercegovaca najomiljenija namirnica i može se slobodno reći, na neki način i deo njihovog identiteta.


Ovogodišnja „Raštanijada“, koja je organizovana u okviru Petrovdanskih svečanosti okupila je 27 ekipa i preko 1000 posetilaca.

O raštanu i ovogodišnjoj Raštanijadi koja se održava od 2007. godine, razgovarali smo sa Vladimirom Šušićem, idejnim tvorcem i predsednikom organizacionog odbora manifestacije „Raštanijade“.

„Raštan nije kao ostalo povrće. Njega nije lako pripremiti, jer da bi danas kuvali raštan potrebno je baviti se raštanom cele godine. Iz jesenjeg gajenja on počinje da se bere od novembra, pa do proleća. Treba ga do danas i kvalitetno sačuvati. Mi u Gajdobri ga čuvamo cele godine, a danas smo se okupili da uz druženje skuvamo raštan i proglasimo najbolje kuvare raštana“.

Ove godine organizatori su zadovoljni odzivom i brojem prijavljenih ekipa.

„Pored naših domaćih takmičara iz Gajdobre, na današnjoj „Raštanijadi“, prisutne su ekipe iz bratske i susedne nam Nove Gajdobre, ekipa iz Bačke Palanke, Silbaša, iz Vojvode Stepe, tri ekipe iz Novog Sada i jedna iz Hercegovine koja je na putu i uskoro stiže“ – ističe Šušić.

Nakon pet sati tihog kuvanja raštana, žiri u sastavu Nenad Ćatić, Radenko Kovač, Čedo Bjelica i Marko Pojužina je oko 19 časova proglasio i ovogodišnje pobednike.

Prvo mesto za najbolje pripremljenu čorbu od raštana, pripalo je ekipi „Velež –Gajdobra“. Drugo mesto zauzeo je tim Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća „Novi Sad“, a treći su ekipa  „Ilići –Lukavac“.

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here