Putarina u Srbiji skuplja za domaće vozače nego za strance

501
Foto: 021

Domaći vozači automobila plaćaju putarinu na autoputu u našoj zemlji skuplje nego stranci koji prolaze kroz Srbiju.


Kako piše “Blic”, najdrastičnija razlika je na deonici puta Beograd – Ćuprija gde bi vozač sa srpskim registarskim oznakama trebalo da plati skoro 40 dinara više.

Cela situacija ne deluje toliko strašno ako jednom u nekoliko meseci prolazite kroz naplatne stanice, ali drugačije je onima koji zbog poslovnih ili privatnih razloga često prelaze Srbiju uzduž i popreko.

Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prema cenovniku „Puteva Srbije“, a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu (novinari Blica računali su da je 118 dinara), ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači.

Najveća razlika u ceni je na deonici puta Beograd – Ćuprija, odnosno na naplatnoj stanici Ćuprija, gde srpski vozači plaćaju 510 dinara, a stranci 4 evra što je kada se pretvori u dinare 472 dinara, te dobijamo razliku od 38 dinara.

Razlika od 37 dinara je na relaciji Beograd – Jagodina, dok je putarina na delu Beograd – Batočina 390 dinara ili 3 evra (354 dinara), odnosno razlika je 36 dinara. Ukoliko, pak, putujete iz Beograda i stanete na naplatnoj stanici Niš platićete 800 dinara ako imate srpsku registraciju, dok će stranac platiti 6,5 evra ili 767 dinara prema trenutno važećem kursu.

 

Objašnjenje je u tome kada se usklađuju dinarski i devizni cenovnik, kažu u „Putevima Srbije“.

– Osnovne cene putarine su izražene u dinarima, na osnovu kojih se obračunava devizni cenovnik. Usklađivanje deviznog cenovnika odnosno promena cena izraženih u evrima vrši se pri promeni zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke Srbije evra prema dinaru od +/- 3%, u skladu sa važećim propisima. Kada srednji kurs NBS pređe +3% odnosno bude veći od 124,0036 dinara ili padne ispod -3% to jest iznosi manje od 116,7800, izvršiće se promena deviznog cenovnika – navodi se u odgovoru tog preduzeća.

Podsetimo, 2014. godine sitacija je bila obrnuta, te su stranci tada plaćali putarinu i do 60 dinara više nego domaći vozači.

Ako neko od domaćih vozača hoće da plati u evrima, to neće moći da učini.

– Samo stranci, ne i domaći vozači, mogu da plaćaju u evrima – kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić. Dodaje da bi se proces plaćanja iskomplikovao kada ne bi bilo zaokruživanja cene.

– Kada bi, recimo, umesto 1,50 evra, stranci plaćali putarinu 1,68, to bi iskomplikovalo stvar. Iz praktičnog razloga se vrši zaokruživanje, jer nema menjačnica na naplatnim stanicama i kako bi se izbeglo zadržavanje od dva ili tri sata u kolonama – objašnjava Vujanić.

Istina, postoje i primeri gde, zbog zaokruživanja cifre, stranci plaćaju 14 ili 15 dinara više od domaćih vozača. To je slučaj sa autoputem Beograd – Šid, gde na naplatnoj stanici Kuzmin stranci plaćaju 2,5 evra (295 dinara), a građani Srbije 280 dinara, odnosno 15 dinara manje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here