Astronomski kamp “Letenka 2018” (VIDEO)

577

Astronomski kamp“ Letenka“ ove godine održava se u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske pod nazivom „Noćno nebo Vojvodine i Bač Kiškuna kao nova turistička atrkacija“. Kamp je organizovao Astronomski magazin, a sudeći po reakcijama posetilaca, i 18. put za redom ispunio je svoju misiju i mnoge zarazio naukom.

Tara ima godinu dana i ona je najmlađa učesnica astronomskog kampa. Ovde su se okupili strastveni naučnici-predavači, ali i svi zaljubljenici u Sunce, zvezde, noćno nebo i misterije svemira. Zaštitni znak kampa su zanimljiva predavanja, radionice za decu i nezaboravna druženja. Siniša i njegova ćerka Lira ovde dolaze već četiri godine.

„Svaki put nešto novo naučimo, videli smo Mars koji je dosta blizu ove godine, crven je , videli smo juče i Jupiterove satelite, to je nešto što je svaki put fascinirajuće. Ovakvi su raspusti savršeni kada se nešto može naučiti i iskoristiti to za porodično druženje sa prijateljima i za mnogo toga“, rekao je Siniša.

„Sviđa mi se što ima dosta dece, tu je jedna moja drugarica, sviđa mi se što gledamo zvezde i planete i što smo u prirodi“, dodala je Lira.

Upravo je i ideja organizovanja ovog kampa bila popularizovanje astronomije, fizike i drugih prirodnih nauka, kao i podsećanje na to da nauka nije samo za odabrane i genijalce, već za sve.

Imamo jedinstvnu priliku da posmatramo Sunce i da vidimo promene koje se dešavaju na površini Sunca. Ko bi rekao da samo jedan pogled kroz teleskop može da promeni način na koji doživljavamo nauku. Ukoliko ste ožda propustili ovaj kamp, a otvoreni ste za nova iskustva, ne brinite. Već u petak, na Petrovaradisnkoj tvrđava od 8 časova, moći ćete da prisustvujete totalnom pomračenju Meseca.

U kampu učestvuju astronomi amateri iz regiona i centralne Evrope.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here