Odlazi na hiljade najiskusnijih sestara iz Srbije

Prema podacima Sindikata medicinskih sestara i tehničara, godišnje ih ode više od 1000

1538

Medicinske sestre i tehničari poručuju da je pet do dvanaest da se njihov položaj u Srbiji poboljša – i tu nisu u pitanju samo zarade, već i uslovi rada. U suprotnom, trpeće zdravstveni sistem i pacijenti.


Zašto medicinski radnici Srbije ostavljaju svoje bele mantile i odlaze? Miroslav Zelić 24 godine radi u Domu zdravlja u Subotici, ali od oktobra će svoj posao nastaviti u Irskoj.

„Moja osnovna plata je 45.000 dinara pošto imam visoko obrazovanje i to je to, nema nikakvih dodataka, to je ono što dobijam, što smatram da za ono što rade sestre i tehničari nije dovoljno“, kaže Zelić.

Njegova koleginica iz Vrbasa, Slavica Dimitrijević, ispratila je prošle godine 25 sestara u inostranstvo. I ona je spremna da krene za njima, iako je u bolnici u Vrbasu provela 30 godina.

„Ja i dalje učim italijanski jezik, pa kad bude prilike, ja ću otići… U međuvremenu sam završila i Ekonomski fakultet i tražim izlaz iz ove situacije“, kaže Dimitrijevićeva.

Slavica i Miroslav imaju po tri decenije iskustva, i njih ne mogu lako zameniti novi medicinski radnici.

„Ono što nije dobro jeste što odlaze oni koji imaju visoke škole, master studije, sestre i tehničari sa dragocenim iskustvom“, navodi Ivanka Adžić iz Udruženja zdravstvenih profesionalaca.

Predsednik Srbije je, pre nekoliko dana u Vrnjačkoj Banji, dao je obećanje medicinskim sestrama.

„Za najviše tri, tri i po meseca možete da očekujete značajna povećanja i tu nećemo stati, stalno ćemo povećavati da ostanete ovde i brinete o našim pacijentima“, rekao je tada Vučić.

„To je pet do 12, ako se ne uradi to, naše kolege, svih 50.000 koliko ih ima u zdravstvu, mogu da odu u druge zemlje jer ih jedva čekaju“, kaže Dragica Dašić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Predsednik nije precizirao šta je znatno povećanje, ali trenutno, plate medicinskih sestara daleko su ispod zvaničnog proseka.

„Prosečna zarada je oko 35.000 dinara, niže su u domovima zdravlja, u bolnicama nešto veća, u zavisnosti od posla ali većinu tog novca sestre ne nose kući jer su i one opterećene brojnim kreditima“, dodaje Dragica Ćurčić iz Sindikata medicinskih sestara.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Uči se najčešće nemački jezik, a da bi ostale u Srbiji, medicinske sestre traže da njihov rad bude prepoznat.

„Imate situaciju da medicinske sestre u zemlji Srbiji nisu prepoznate, njihov status nije zakonom regulisan, njihove usluge se ne vide, ne plaćaju se i one se negde podrazumevaju“, navodi Dinja Otašević iz Udruženja medicinskih sestara.

Da medicinske sestre nisu prepoznate, pokazuje i saopštenje Lekarske komore Srbije u kojem na pitanja N1 o odlasku medicinskih sestara stižu podaci o lekarima.

Stav LKS je da svakako moramo zajedno raditi na popravljanju radnog ambijenta za sve zdravstvene radnike, a posebno lekare, kao nosioce zdravstvenog sistema i predstavnike najodgovornijeg zanimanja.

Odlazak medicinskih sestara i tehničara otežaće posao lekarima, koji bez tog osoblja praktično ne mogu da rade. A odliv preti da ugrozi i nove generacije koje neće imati ko da uči.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here