„Tovariški pustolovi“ pobednici Zlatnog kotlića u Tovariševu

2779

TOVARIŠEVO: U subotu (28.07.) Tovariševo je bilo centar gurmanluka i dobrog druženja. Šesta po redu manifestacija „Zlatni kotlić – Tovariševo“ okupila je ovog puta preko 1000 gostiju i 63 takmičarske ekipe koje su se nadmetale u jednoj od najprefinjenijih gurmanskih disciplina, kuvanju junećeg paprikaša.

Organizator Jovan Ranisavljev je za BAP VESTI izjavio da je cilj ove manifestacije pre svega druženje, ali i okupljanje Tovarišana koji trenutno žive van sela u većim gradovima Srbije.

„Naša seoska slava Sveti Gligorije je zimi, 7. februara, tako da smo zbog vremenskih uslova malo ograničani da se zajedno okupimo u centru Tovariševa. Iz tog razloga smo odabrali da ovu manifestaciju organizujemo leti, oko datuma rođendana Gavrila Principa koj je rođen 26. jula. Ovogodišnji Zlatni kotlić je okupio ekipe iz Tovariševa, ali iz drugih okolnih mesta. Tu su ekipe iz Bačke Palanke, Obrovca, Lalića, Deronja, ali iz većih centara kao što su Beograd, Novi Sad, Sombor i Subotica odakle su došli naši Tovarišani“ – izjavio je Jovan Ranisavljev.

Pobednici „Zlatnog kotlića – Tovariševo 2018“

Žire je kao i svake godine u odličnoj konkurenciji imao veoma težak zadatak. Rezultati su se dugo čekali i na kraju su proglašeni pobednici.

  1. mesto – „Tovariški pustolovi“ – Tovariševo
  2. mesto – Nikola Boškov – Bačka Palanka
  3. mesto – „Vaspustaši“ – Lalić

Recept za odličan juneći paprikaš

Svetozar Boškov iz Bačke Palanke koji je prošle godine osvojio drugu nagradu na Zlatnom kotliću za čitaoce BAP VESTI je podelio svoje iskustvo u kuvanju junećeg paprikaša i preneo nam šta je to najvažnije za dobar juneći paprikaš.

Svetozar Boškov

„Najvažnije je da kuvar voli da kuva. Što se tiče samog recepta, nema tu velikih tajni. Svi znaju koji su sastojci za dobar paprikaš, samo je postupak različit. Najvažnije je da se luk dobro ukuva u malo vode, dok ne dobije boju. Posle toga se stavi meso da se ukuva sa lukom. Luk nestane, meso pusti vodu i onda se dodaje voda. Na 4-5 kg vode se dodaje oko 50% vode. Vremenski se nakon toga kuva oko sat i po do dva. Posle toga se dodaju začini so, papriku, vegetu, lovor list … Mogu da se dodaju i drugi začini po izboru kuvara, a moja tajna je da dodam i malo rakije. Koliko i koju ne bih otkrio, ipak bih to zadržao za sebe“ – izjavio je za BAP VESTI Svetozar Boškov.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here