Bač: Tri projekta za socijalno ugrožene

1239

BAČ: Opština Bač konkurisaće sa tri projekta iz oblasti socijalne zaštite za novac iz projekta „Inicijativa za socijalnu dimenziju evropskih integracija”.

Naime, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uspostavilo je saradnju sa nemačkom humanitarnom organizacijom ASB radi unapređenje sistema socijalne zaštite i poboljšanje kvaliteta pružanja socijalnih usluga. Zadatak svake opštine, po pozivu tog ministarstva, je da izloži po tri projekta pojedinačne vrednosti do 50.000 evra sa relevantnim temama, dok će ministarstvo napraviti izbor 15 socijalno devastiranih opština iz ruralnih sredina.

Nikola Banjac iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Bača kaže da su ideje o tome na koji način bi se mogle unaprediti usluge u oblasti socijalne zaštite ugroženih s područja opštine već poslali ministarstvu i da sada čekaju odgovor. Naveli su, kaže Banjac, da to bude otvaranje dnevnog boravka za decu s posebnim potrebama, zatim nastavak rada vešernice i pomoć socijalno ugroženim višečlanim familijama u čuvanju dece, pomoći deci u učenju …

– Namera nam je da se ponovo otvori dnevni boravak za decu s posebnim potrebama, koji je postojao sve do nedavno – naveo je Banjac pojasnivši da su taj boravak vodile NVO, ali pošto nemaju licencu više ne mogu time da se bave, pa je tako dnevni boravak zatvoren.

Po njegovim rečima nastavak rada vešernice koja sada pere i pegla veš za 110 socijalno ugorženih, ogledao bi se u tome da vešernicu koriste i oni koji mogu da plate tu uslugu.

– Lokalna samouprava je za vešernicu dobila novac iz projekta EU „Pomoć u kući” koji se završava u decembru, pa smo planirali da novac obezbedimo za dalji rad kod nemačke humanitarne organizacije ASB, na taj način što smo proširili da usluge vešernice budu i komercijalne.

Kao treći projekat s kojim bi se unapredila socijalna zaštita porodica ugroženih u materijalnom smislu na području Opštine Bač, Banjac smatra da bi to trebalo da bude pomoć višečlanim familijama u čuvanju dece, pomoći u učenju i slično.

– Sada čekamo odgovor od ministarstva, pa ukoliko prihvate koncepte tri predloga onda ćemo ih još razraditi – naveo je Nikola Banjac.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here