Reagovanja u Hrvatskoj na Vučićev govor u Bačkoj Palanci

1
1743
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je Hrvatsku uporedio sa nacističkom Nemačkom, kao veliko preterivanje. Ministri u hrvatskoj vladi su istakli da je Oluja „kruna pravednog i odbrambenog rata“. Deo hrvatskih medija je poruke predsednika Srbije ocenio kao „skandalozne“ i „licemerne“.

Poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića na jučerašnjem obeležavanju Dana sećanja u Bačkoj Palanci široko su plasirane u hrvatskim medijima, a o njima je bilo reči i u Kninu na obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“, koji Hrvatska obeležava kao „Dan pobede i domovinske zahvalnosti“ i „Dan branitelja“. „Hitler je hteo svet bez Jevreja, Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba“, jedna je od najkomentarisanijih Vučićevih poruka.

„Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu celovitost, a što se izjave tiče i poređenja koje se odnose na Holokaust – što je previše, previše je“, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je, takođe, rekao da Hrvatska želi politiku pomirenja, saradnje i dobrosusedstva zbog čega je bitno suočiti se sa prošlošću i utvrditi istinu.

Ministar uprave Lovro Kuščević smatra da je „Domovinski rat“ bio pravedni odbrambeni rat na kojem je stvorena Hrvatska i da se svi moraju pomiriti s tim.

„To je jedan od preduslova za nastavak bolje saradnje“, rekao je Kuščević, preneo je Večernji list.

Komentarišući prisustvo predsednika SDSS-a Milorada Pupovca na jučerašnjem obeležavanju Dana sećanja u Bačkoj Palanci, Kuščević je rekao da se iskreno nada da će i Pupovac i svi ostali shvatiti veličinu hrvatskog Dana pobede.

Ministar odbrane Damir Krstičević kaže da Hrvatska nije započela rat, već da se samo branila.

„Vidimo da je ‘Oluja’ kruna svih pobeda u ratu, ‘Oluja’ je simbol vojničkog uspeha i junaštva i Domovinski rat je nešto je najbolje, ujedinio nas je i pokazao da kad smo zajedno, kad imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti“, rekao je Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved smatra da su kritičke izjave predsednika Srbije na račun Hrvatske, kako je rekao, „proteklih godina nažalost praksa“.

„Činjenica je da će se oni morati suočiti s istorijskim činjenicama da je veliokosrpska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, koja je imala potpuno legitimno pravo da sprovede sve svoje oslobodilačke operacije kao i ‘Oluju’ kao krunu svih bitaka“, rekao je Medved.

Hrvatski mediji oštro o porukama iz Srbije 

Agencija Hina je prenela da je Vučić, odajući poštu stradalim Srbima, „Oluju“ nazvao pogromom i istakao da je ta operacija bila motivisana mržnjom prema Srbima, kao i da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve „Oluje“.

Opširno citirajući poruke srpskog predsednika, agencija primećuje da Vučić hrvatske Srbe naziva „Krajišnicima“, te poručio da je „Hitler hteo svet bez Jevreja, Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba“.

Agencija konstatuje da je Vučić, čija zemlja i dalje ne priznaje agresiju na Hrvatsku, poručio i da će Srbija zaštiti Srbe i da neće biti novih „Oluja“.

Zagrebački Večernji list piše da uprkos svim Vučićevim nastojanjima, svet „Oluju“ smatra legitimnom operacijom, te da je Hrvatska na dobrom putu, što potvrđuje američka uz hrvatsku zastavu u Kninu.

List priznaje da je proslava u Kninu do danas bila poligon za političko prepucavanje između levih i desnih, ali i da su Hrvati, kako kažu, uspeli da spuste loptu kako bi ona „zadržala status jedinstvenog obeležavanja tog najvažnijeg državnog praznika“.

U isto vreme, kada su Hrvati shvatili da je Dan pobede prevažan da bi se politizovao, Vučić, kojeg nazivaju „vladarom Srbije“, odabrao je isti datum za, kako tvrde, „sećanje novog istorijskog srpskog mita, drugog velikog nakon onog o Kosovskom boju“.

Primećuju da je u politici Vučića „‘Oluja’ naglo postala supervažna i za unutrašnje političke odnose u Srbiji, kao i za određivanje nove, u Beogradu bi rekli aktivne, a u Zagrebu agresivne politike Srbije prema Hrvatskoj“.

Nazivajući Dan sećanja u Srbiji „praznikom“, Večernji piše da je taj dan zapravo postao „zvanično mesto na kojem Vučić, Vulin i ostali šalju direktne političke poruke prema Hrvatskoj“ koje su, kako kažu, po pravilu mitske i kao takve sadrže i određene doze pretnji.

„Da je hrvatska politika očito odabrala dobar put, potvrđuje baš ovogodišnje obeležavanje Oluje u Kninu. Uz hrvatske, u Kninu će se vijoriti i zastave SAD, a prvi će se put na proslavi pojaviti i jedan general SAD, Džon Jensen, zapovednik Nacionalne garde Minesote, a uslediće i ono što protivnika Oluje ostavlja bez reči, zajednički prelet dva MiG-a 21 i dva izraelska F16 s Davidovom zvezdom. Sasvim dovoljno za međunarodnu potvrdu karaktera hrvatske Oluje“, piše Večernji list.

Pod naslovom „Skandalozni Vučić uporedio Hrvatsku sa Hitlerovom Nemačkom“, hrvatski portal Indeks je otvorio anketu s pitanje „Da li Vučiću treba zabraniti ulazak u Hrvatsku“.

Uz video-zapis Vučićevog sinoćnjeg obraćanja na Danu sećanja, Indeks piše da su to dosad najteže reči kojima je srpski predsednik opisao akciju kojom je, kako navode, „od srpske okupacije oslobođen značajan deo hrvatske teritorije“.

Smatra se da je, kako navode, „Vučićevo licemerje još više došlo do izražaja ako se uzme u obzir da je on godinama bio potrčko četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju, ali i činjenicu da je 1995. u Glini javno zagovarao velikosrpske teze“.

1 KOMENTAR

  1. Otkako u susjeda nema Srba, Jevreja i Roma; genocid je ustaški nad hrvatskim narodom. Na svakom skupu prekrštavaju ih Fra Tompsonovim pesmama, na godinu prebroje koliko su iz zemlje iselili. Uskoro u susjeda će biti , samo onih iz Minimaksove krilatice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here