Otvorene 57. Slovačke narodne svečanosti u Bačkom Petrovcu (VIDEO)

671

BAČKI PETROVAC: Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je sinoć tradicionalnu manifestaciju Slovačke narodne svečanosti, koja je održana u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu. 


Milićević je tom prilikom izjavio da su očuvanje multinacionalnog, multikulturnog i multikonfesionalnog sklada u Vojvodini i realizacija prava nacionalnih manjina – jedan od prioriteta Pokrajinske vlade, i to u svim segmentima, od obrazovanja i kulture, upotrebe jezika i pisma, do informisanja na njihovim maternjim jezicima.

„Pokrajinska vlada na godišnjem nivou izdvaja skoro 300 miliona dinara za podršku javnom informisanju nacionalnih manjina, dok je 51 milion dinara usmeren na funkcionisanje zavoda za kulturu manjinskih zajednica“, rekao je potpredsednik Milićević. On je naglasio da su to samo neke u nizu mera koje Pokrajina sprovodi u cilju očuvanja identiteta i zaštite prava svih nacionalnih manjina, te da će taj model Pokrajinska vlada brižljivo čuvati i razvijati i u vremenu koje dolazi.

Milićević je dodao da je slovačka zajednica u Srbiji poznata po svojoj bogatoj kulturnoj tradiciji, poslovičnoj marljivosti, originalnom i neponovljivom naivnom slikarstvu, te izuzetnoj lepoti slovačkih narodnih nošnji.

„I večerašnjom narodnom svetkovinom, vi Slovaci potvrđujete ne samo svoj identitet, nego i svoje izuzetno važno mesto u svemu što našu Pokrajinu i našu državu Srbiju, čini bogatom danas i što će je takvom činiti i sutra“, poručio je potpredsednik Milićević otvarajući manifestaciju.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Vlade Srbije, Ambasade Slovačke, opštine Bački Petrovac, Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i Matice slovačke.

Ovogodišnje 57. Slovačke narodne svečanosti, uz bogat kulturno-umetnički i zabavni program, održavaju se od 10. do 12. avgusta, u organizaciji Opštine Bački Petrovac, Matice slovačke i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.


Već osam generacija porodice Spevak, rođeno je i živi u Bačkom Petrovcu, mestu u Vojvodini gde većinsko stanovništvo čine Slovaci. Trude se da sačuvaju tradiciju svog naroda, a to pokazuju naročito povodom Nacionalnog praznika Slovaka u Srbiji, koji se obeležava Slovačkim narodnim svečanostima, drugog vikenda avgusta u Bačkom Petrovcu.

U „Zavičajnu sobu“ porodice Spevak, stalo je mnogo toga sačuvanog tokom života osam generacija te porodice u Bačkom Petrovcu. Autentična po svemu – sačuvanim porodičnim fotografijama, posuđu, posteljini, nošnjama, pa čak i po mirisu, u ovoj sobi Mihal Spevak čuva i odeću još iz 1919. godine, u kojoj su se nekada Slovaci venčavali.

„Onaj lepi šifonjer koji je napravljen još u pretprošlom veku čuva sve važne dokumente naše familije, a onda oni ormani, to su puni narodnih rukotvorina. Imamo čak puno stvari i neupotrebljenih, peškira, košulja“, pokazuje Mihal Spevak.

Na pitanje: „Jel nosite nekada nošnju?“, odgovara: „Sutra i danas, obavezno!“

Da kultura Slovaka na ovim prostorima ima jake korene pokazuju i članice Udruženja žena u Bačkom Petrovcu, kroz čije prste je prošlo nebrojeno tkanih predmeta, oslikane keramike, napravljenih slatkiša i hrane po receptima donesenih iz Slovačke. Ove godine posebno su se pripremile za centralnu manifestaciju, i to izložbom „Lepota Slovačke narodne ornamentike“.

„Uvek su naše žene mnogo vezle, i to je bio jedan povod da to pokažemo, ali ta ornamentika nije bila samo na platnu, ni na materijalu na kojem se inače veze, nego na staklu, na keramici, plastici, i tako dalje“, kaže Maria Gašparovski članica Udruženja žena „Bački Petrovac“.

Na „Svečanostima“ se uglavnom predstavljaju stari zanati i ostalo bogatstvo slovačke tradicije, otvorene su izložbe, organizuju su koncerti i sportska takmičenja, a gosti pristižu prvenstveno iz Slovačke, ali i drugih okolnih zemalja.

Jan Brtka, Predsednik Matice Slovačke u Srbiji kaže: „Mi smo Slovačke svečanosti već krenuli da radimo, to je juče bio jedan susret između omladine koja studira i radi napolju, a želela bi da se vrati nazad i da živi ovde, da dođe da obogaćujemo ovu našu sredinu.“

A Srđan Simić, Predsednik opštine Bački Petrovac, dodaje: „Pogotovo što je sedište Matice Slovačke ovde u Bačkom Petrovcu, svakako da stvara dodatni značaj nama kao lokalnoj samoupravi, i svakako da pokazuje neku vekovnu tradiciju suživota Srba i Slovaka ne samo u našoj opštini nego na prostoru cele republike“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here