U Novoj Gajdobri podižu iznova mesnu kancelariju

4990

NOVA GAJDOBRA: Sa oko 1.300 stanovnika, na desetak kilometara do centra opštine Bačke Palanke, smestila se Nova Gajdobra.


Važi za lepo uređeno selo sa centrom koji je uređen kao veliki park. Od Nove Gajdobre do Gajdobre jedva da ima dva kilometra, a nedavno je javno izneta ideja da se ova dva mesta spoje biciklistilko- pešačkom stazom.

Osim imena, dosta toga spaja ova dva mesta u koja su posle Drugog svetskog rata doselili kolonisti iz Istočne Hercegovine. Takođe, đaci iz ova dva mesta pohađaju istu Osnovnu školu „Aleksa Šantić“ koja ima odeljenja i fiskulturne sale i u jednom i u drugom selu. Između dva sela, a u Katastarskoj opštini Nova Gajdobra nalazi se dobro uređena industrijska zona gde posluje nekoliko proizvodnih pogona, pa i najmodernija fabrika za preradu PET ambalaže u Srbiji.

Ovde, kao i u Gajdobri skoro da nema nezaposlenih, jer ko god je želeo da radi ima posao u Gajdobri u kojoj radi nekoliko velikih fabrika sa oko 1.000 zaposlenih, a jedan dao Novogajdobrana radi i u obližnjoj Bačkoj Palanci.

U ovom selu akcenat stavljaju na uređenje mesta, komunalno opremanje, odnosno udobniji život. Mladen Lučić, predsednik Saveta Mesne zajednice rekao je da je prvi posao za naredni period, izgradnja nove zgrade Mesne kancelarije. – Nedavnim rebalansom budžeta Opština Bačka Palanka je za ovaj projekat namenila dva miliona dinara. Projektna dokumentacija je spremna, pa se očekuje raspisivanje javne nabavke – rekao je Lučić. -Do kraja godine radićemo na daljem uređenju centra sela. Deo sredstava dobićemo od lokalne samouprave, a manji deo očekujemo u vidu donacije od kompanije „Al Rawafed“ koja posluje ovde.

U centru je planirano da se deo zemljišta poploča behatonom, postave klupe i jedno stajalište za bicikle. U planu je oplemenjivanje prostora kod sportskih terena, gde su već postavljene klupe i stolovi sa dva roštilja. Do kraja godine ovde bi trebao da bude postavljen još jedan sto. Kod pijace je postavljena česma, a pijačni prostor je u celosti uređen. Planirano je i ozeljenjavanje prostora od sportskih terena do Ulice Maršala Tita.

Međutim, ovde kažu da ima i negatovnih pojava, odnosno da ima onih koji skrnave ono što je lepo i sa dosta muke urađeno. Oštećen je ili uništen deo kanti za smeće, oštećena je jedna garnitura stolova koji postoje u centru, a sve je prijavljeno policiji. – Sada realizujemo projekat sa Fondacijom „Karlsberg Dunđerski“ u postavljanju tri reciklažna ostrva i njihovom opremanju kontejnerima – dodaje predsednik Saveta MZ. – U prvoj fazi razdvajaćemo plastiku, alimunijumske konzerve i papir. Zahvalio bih žiteljima Nove Gajdobre koji uredno odlažu PET amabalažu na predviđena mesta i tako doprinose očuvanju životne sredine.

Ingerencije mesne zajednice su male, i kažu, uglavnom se svode na prosleđivanje pritužbi građana. Ovde potvrđuju da svaku pritužbu Novogajdobrana proslede na pravu adresu nadležnim organima.

Dani kolonizacije

Od 13 -16. septembra u Novoj Gajdobri održaće se „Dani kolonizacije“. Planirano je da se izvede dečija predstava, održi guslarsko veče i veče poezije. Predviđen je i nastup kulturno-umetničkih društava, a domaćin je KUD „Jovan Dučić“. Poslednjeg dana manifestacije u saradnji sa organizatorima akcije „Čepom do osmeha“, na sportskim terenima biće sklapan mozaik od čepova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here