Književno-kreativne radionice u životima mladih

NB "Veljko Petrović" organizuje

587

Kroz višegodišnji rad sa decom, bilo da su ona učenici redovnih osnovnih škola ili pak škola za specijalno obrazovanje dece sa smetnjama u psiho- fizičkom razvoju, dolazimo do istog zaključka – deca uče iz načina na koji žive.


Vodeći se ovom mišlju u našem radu, stručni radnici Narodne biblioteke su u julu mesecu započeli realizaciju projekta „Književno – kreativna dešavanja u životima mladih“ prepoznavši potrebu i dece i roditelja za novim saznanjima i iskustvima u vannastavnim aktivnostima dece na različite teme.

„Za ovaj projekat smo odabrali temu književnosti i pristupa u radu sa decom. Projekat „Književno – kreativna dešavanja u životima mladih“ sastoji se od ciklusa književnih susreta, koje će se realizovati dinamikom jednom nedeljno tokom vannastavnog perioda za decu“.

Polaznici književnih susreta su deca predškolskog i osnovno školskog uzrasta sa smetnjama u psiho- fizičkom razvoju i deca bez smetnji, kao i njihovi roditelji. Književni susreti pokrivaju organizovano i stručno vođenje slobodnog vremena učenika predškolskog i osnovno-školskog uzrasta u vannastavnom periodu i tokom školskog raspusta putem kulturnih sadržaja.

„Projektom „Književno – kreativna dešavanja u životima mladih“ želimo deci sa smetnjama u psiho-fizičkom razvoju i njihovim vršnjacima bez smetnji da pružimo odgovore na pitanja poput: zašto brižni roditelji tokom vaspitanja i odrastanja svog deteta ne mogu uvek na pravi način da odgovore na sve veće izazove roditeljstva? Da li su vannastavne aktivnosti potrebne deci, nakon sve većih obaveza u školi? Koje vannastavne aktivnosti i oblasti su najpogodnije za različite dečije karaktere? … i mnoga druga.

Tematske celine pratiće informativni deo projekta realizovan kroz edukacije mladih i njihovih roditelja na pomenute sadržaje, kao i radioničarski deo gde će učesnici biti u mogućnosti praktično da primene nova saznanja i razvijene veštine“ – istakla je Koviljka Dobrić, voditelj književnih radionica.

Cilj projekta je stvaranje uslova i sadržaja za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena dece sa smetnjama u psiho-fizičkom razvoju kao i njihovih vršnjaka bez smetnji u razvoju, buđenjem intelektualne radoznalosti dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here