Uvećana izdvajanja za komunalnu infrastrukturu Bačke Palanke

0
647
Foto: Dnevnik

BAČKA PALANKA: Posle nedavnog rebalansa budžeta Opštine Bačka Palanka, a značajno je uvećan i planiran u iznosu od skoro dve milijarde dinara, povećana su i sredstva namenjena za komunalnu delatnost u varoši i pripadajućim selima.


Prvobitno planirani prihodi i rashodi opštinskog Javnog komunalnog preduzeća „Komunalprojekt“ iznosili su 570 miliona dinara, a lokalna samouprava je u ovu delatnost usmerila još 25 miliona.

Taj novac namenjen je, prvenstveno u rekonstrukciju vodovodne mreže i izgradnju kanalizacije, a tome treba dodati i značajna sredstva koja je lokalna samouprava opredelila za nabavku komunalnih vozila i opreme. Takođe, značajna sredstva očekuju se po projektima od Pokrajine, pa su ukupno prethodno planirane investicije sa 26,6 miliona porasle na 85,5 miliona dinara u ovoj godini.

– Opština nam je, pored sredstava namenjenih vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, opredelila i 15 miliona dinara za kupovinu kamiona smećara sa nadgradnjom, kapaciteta 16 kubnih metara i još 1,5 milion za kupovinu rajdera za košenje – kaže za „Dnevnik“ Aleksandar Bogunović, direktor JKP „Komunalprojekt“. – Planirana je, pored ostalog, a to će se raditi od naknadno obezbeđenih sredstava, dogradnja kanalizacione mreže dužine 305 metara na potezu od Bagremare do Šfarikove ulice u Palanci. Vrednost tih radova je 3,5 miliona dinara.

 

Rekonstrukcija vodovodne mreže radiće se u Bačkoj Palanci i Obrovcu, a zamena dotrajalih vodomera u skoro svim naseljenim mestima ove opštine. Radiće se projekat i rekonstrukcija vodovodne mreže u bačkopalanačkoj ulici Dunavska obala u dužini od 275 metara i to od Ulice Veselina Masleše do ugla Jug Bogdana i taj posao koštaće 2,3 miliona dinara, dodaje Bogunović.

Za kanalizaciju 11 miliona

Novim planom investicija za ovu godinu gradiće se fekalna kanalizacija u Mladenovu u dužini 1.275 metara. Vrednost ovog posla je 8,1 miliona od čega opština obezbeđuje četiri miliona, a ostatak se očekuje od Pokrajine. Prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom unapređenja sistema odvođenja otpadnih voda na teritoriji opštine koštaće tri miliona dinara, tako da će ukupne investicije u kanalizacioni sistem iznositi 11 miliona dinara, potvrđuje Aleksandar Bogunović.

– U Bačkoj Palanci radiće se projektovanje i rekonstrukcija vodovodne mreže u Ulici Ive Lole Ribara od Ulice Veselina Masleše do ugla Ulice Jug Bogdana u dužini 315 metara i to će koštati tri miliona dinara. Veći je projekat rekonstrukcija vodovodne mreže u Obrovcu u Ulici Kralja Petra Prvog od Ulice Svetozara Markovića do Ulice Rade Marjanca i to u dužini od 1.150 metara.

Ova investicija ukupno iznosi 9,5 miliona dinara od čega opština obezbeđuje četiri miliona, a od Pokrajine se očekuje preostali deo. Ravno deset miliona dinara po novom investicionom planu JKP namenjeno je za izvođenje radova u cilju smanjenja gubitaka vode na vodovodnoj mreži, odnosno zameniće se vodomeri, a po najnovijim planovima u ovoj godini samo u vodosnabdevanje na teritoriji opštine sa prethodno planiranih 20 miliona, investicije su uvećane na 34 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here