Raj na salašu Slavka Rakite iz Bačke Palanke

Kako uz malo ljubavi i dobre volje od zapuštenog do idiličnog mesta za uživanje

16036

„Za čega ste? Imam domaću šljivu, domaću lozu, dunju, jabuku…“, nabrajao mi je domaćin, dok smo sedali u debelu hladovinu na njegovom jedinstvenom salašu. Zašto je poseban? Jer je vlasnik sam napravio pravi mali raj – voćnjak, baštu, dve fontane, sistem za navodnjavanje, pečenjaru, a sve to začinio sa puno ljubavi i kreativnosti.

Slavko Rakita je penzionisani policajac iz Bačke Palanke koji je pre više 20 godine kupio ovaj salaš. Uz kafu i hladan sok, pogled nisam odvajala od prelepog zelenila, mnoštva detalja, a dodatni ugođaj pruža žubor vode iz Slavkovih fontana.

Slavko Rakita

Na ovom mestu, domaćin sam, ali i sa porodicom i prijateljima uživa i pronalazi svoj mir. Kada je kupio salaš, tu su bile samo dve male prostorije za alat, sa placem obraslim u travu. Otkad je otišao u penziju, pre 20 godina, Slavko je svake godine ulagao i radio da bi danas imao pravi mali raj.

„Ovo je u početku bilo namenjeno pre svega za voćnjak. Od dve manje prostorije koje su bile ovde vremenom sam napravio manju prizemnu kuću koja je pogodna i za stanovanje. Nije mi odmah na početku bila namera da to sve uradim, ali vremenom čovek dolazi do novih ideja, pa tako i ja svake godine nešto novo uradim“, priča Slavko.

Ovaj zaljubljenik u prirodu svaki dan je na svom salašu, a zimi kad malo ređe ide, smišlja šta bi naredne godine mogao novo da uradi, ulepša, ukrasi. Na internetu je pronašao mnogo ideja, a nakon toga sam ili uz pomoć porodice i prijatelja napravi sve što zamisli.

„Napravio sam prvo jednu fontanu, pa drugu, tu su dvorišne svetiljke koje sam takođe sam napravio. O cveću takođe ja vodim računa, sve sam sadim i dosta žardinjera i saksija sam takođe sredio i ukrasio. Poslednje što sam uradio je i pečenjara, a kazan za kotlić napravljen je od bureta za pivo. Tu je i bunar, a unutra ima i sobna fontana“, nabraja naš sagovornik.

Bunar i sobna fontana

Tu je i voćnjak sa šljivama, jabukama, kruškama i grožđem. Tuje su posađene u dva niza, ukupno oko 60, a u bašti paradajz, luk, paprika. Sve to Slavko sa zadovoljstvom održava sa suprugom koja dođe kad zatreba pomoć – i za rad, ali i za uživanje.

U toku našeg razgovora, Slavko je proveravao jačinu rakije šljivovice koja se pekla. Kaže, za njegovu rakiju mnogi imaju samo reči hvale i rado je kupuju svake godine.

Svoj voćnjak, Slavko zaliva sistemom kap po kap koji je takođe sam napravio i tako uštedeo vreme, ali i novac. Ove godine nabrao je tonu šljive, a priča da je prethodnih godina bilo i više, ali je 35 stabala izvadio jer je sad to previše posla za njega. Vreme je, kako kaže, da i on malo uživa.

Slavko ima dva sina i dvoje unučadi koji takođe sa zadovoljstvom dođu ovde i provedu dan sa porodicom u prirodi.

„Ovde smo pravili unuci prvi rođendan i krštenje, bilo je dosta gostiju i baš je bilo veselo. Porodica, prijatelji, puno dece i priroda – nema lepšeg spoja“, završava Slavko.

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here