Čuvanje starog zanata u prirodi

Letnja škola u prirodi

0
636

Ovog leta, na „Bageru“ održava se svojevrsna škola u prirodi, gde deca uče kako da prave predmete od gline, a izašli su iz zatvorenog prostora na otvoreno, pored jezera, sve to bod budnim okom odraslih.


Ina Bulić, predsednica Udruženja „Keramistika“, je „Nedeljnim novinama“ govorila o školi-radionici u prirodi:

– Udruženje „Keramistika“ organizuje ove godine radionice u prirodi jer smatramo da je boravak dece na otvorenom jako koristan. Želimo decu da naučimo ovom zanatu, grnčariji, u celosti, tim pre, što u okolini Bačke Palanke ima nalazišta gline. Tu, pored Dunava, u jednom nalazištu
smo „nabrali“ glinu i počeli sa radom.

Danas smo radili pripremu gline tako što smo je mesili i rukama i nogama, što jeste na starinski način, ali je i najefikasnije. Posle mešenja, deca su krenula u vajanje raznih predmeta. U prirodi, pečenje tih predmeta biće na vatri, dok smo u ateljeu to radili u peći. Aplicirali smo na konkurs kod opštine Bačka Palanka sa projektom „Čuvamo stari zanat“ i osvojili sredstva za izvođenje radionice za izradu grnačarija i predmeta od keramike.

One se izvode tokom letnjeg školskog raspusta, da deca što korisnije provedu slobodno vreme. Radionice su prilagođene deci uzrasta 9-14 godina i ništa se ne naplaćuje, a sav material obezbeđuje Udruženje „Keramistika“, dok se održavaju jednom nedeljno.

Celo leto mi dolazimo ovde na „Bager“ i radionice traju po tri-četiri sata, za razliku od ateljea, gde se to završava za šezdesetak minuta. Prijavilo se oko desetak dece, ali na radionice dolazi manje, pošto neki odlaze na letovanje, neki kod bake i deke.

Pored osnovne delatnosti učimo i snalaženje u prirodi i pravi smo „Gradski Robinzoni“. U prirodi imamo još i drugih aktivnosti, pečemo kukuruz, krompiriće, kokamo kokice, učimo decu aktivnostima u prirodi, da im nikad ne bude dosadno. Pravili smo napravu od plastičnih boca i mreže za hvatanje ribe, sa lukom i strelom se takmičimo u gađanju mete, nadmećemo se u navlačenju konopca. Sve to prate dve odrasle osobe, ja i jedan moj pomoćnik.

Generalno, učimo decu, pored osnovne zamisli za izradu grnačarija i predmeta od keramike, ponašanju u prirodi i ekološkom načinu života. Projekat traje od završetka školske godine do septembra, a nadamo se da ćemo to uspeti da organizujemo i sledeće godine.

U međuvremenu je stigla i jedna mama, koja je došla da poseti svog sina. Ona je veoma zadovoljna viđenim, druženjem dece, boravkom u prirodi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here