Srbija sprema novi zakon o računanju vremena

672

U jeku evropske rasprave o eventualnom ukidanju pomeranja kazaljki sata, Srbija se sprema da napravi zakon o računanju vremena.


Kako pišu „Novosti“, cilj tog zakona je da se utvrdi jedinstveno računanje vremena na celoj teritoriji Srbije.

Posebna radna grupa sastavila je nacrt propisa, a on predviđa da građani Srbije i dalje poslednje nedelje u martu, tačno u dva časa, kazaljke na satu pomere za jedan sat unapred. Taj sat će se vraćati unazad poslednje nedelje oktobra.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Međutim, pošto naša zemlja usklađuje svoje zakone sa evropskim, ukoliko se u EU donese odluka da se prekine letnje računanje vremena, to će morati da uradi i Srbija. Poslednji Zakon o računanju vremena kod nas je usvojen 2006. godine.

Podsetimo, poslednjih meseci u EU se vodi polemika oko ukidanja letnjeg računanja vremena, zbog čega je i sprovedena velika anketa među građanima Unije, koja je pokazala da je većina ispitanih stanovnika za ukidanje pomeranja kazaljki sata.

Uvođenje letnjeg i zimskog računanja vremena započelo je zbog uštede električne energije, ali su najnovije studije pokazale da su te uštede zanemarljive dok su posledice pomeranja kazaljki sata po zdravlje ljudi značajne.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here