Obavezan vojni rok od 2020. godine?

721
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da država razmatra da od 2020/21. godine ponovo uvede obavezni vojni rok, u trajanju od tri ili šest meseci.


On je rekao da će to zavisiti od analiza i procena Ministarstva odbrane i raspoloživih finansijskih sredstava.

„Sve radimo da bi sačuvali mir, da preventivno možemo da delujemo protiv svakog ko bi pokušao da provede agresiju na nas“, podvukao je Vučić.

Dodao je da se ne plaši medijske kampanje protiv eventualnog tromesečnog služenja vojnog roka, jer je narod dovoljno pametan da prepozna dobre namere i ko radi u njegovom interesu.

On je ukazao da je bio kritikovan prošle godine od nekih medija što nemamo jednogodišnji vojni rok, a danas, kada kaže da razmatra mogućnost ponovnog uvođenja vojne obaveze na tri meseca, govore mu da želi da uvede zemlju u rat.

„Do juče ste govorili da su vam deca postala slabići, jer nemaju vojnu obavezu. Ajde dogovorite se sa sobom šta hoćete od države po pitanju KIM, ekonomije. Pošto ste govorili da je najvažnije pitanje rasta, a sada kada imamo najveći rast u Evropi, onda ni to nije važno“, rekao je Vučić.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Vojna obuka samo u okviru zakona i države

Predsednik Vučić ponovio je danas da nikakvih vojnih kampova ne može biti, niti vojnu obuku i kampove za obuku mogu organizovati nevladine ili druge organizacije, osim države.

Vučić je, ponovo upitan za paravojni kamp za decu na Zlatiboru, rekao da ne spori čiste motive ni dece ni roditelja, ali da je tako nešto moguće organizovati samo u skladu sa zakonom i u organizaciji države.

„Ne možete da imate vojne kampove u organizaciji nevladinih organizacija. Ako ih imate u organizaciji nekog drugog, a ne države, onda je to paravojska“ poručio je Vučić.

Poručio je deci da uče, a da će imati u budućnosti i ono što se naziva predvojnička, odbranu i zaštitu na fakultetima, vojne škole, ako žele da idu u njih…

„Tako to rade organizovane države i ništa više od toga“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here