Danas počinje 51. Iločka berba grožđa – Dobrodošli!

1142

Ilok od 23. avgusta u znaku 51. Iločke berbe grožđa!

ILOK: U četvrtak, 23. kolovoza započinje 51. izdanje manifestacije Iločka berba grožđa. Grad Ilok će biti punih jedanaest dana, sve do 2. septembra, u znaku svoje bogate vinske tradicije, uz mnoštvo sjajnih kulturnoumetničkih, obrazovnih i zabavnih sadržaja.

Marina Budimir, gradonačelnica Grada Iloka.

„Dragi ljubitelji grožđa, vina i Iloka, pozivamo vas da se zaputite u najistočniji grad Hrvatske, poznat po vinu i blagim brežuljcima Fruške gore s desne obale Dunava. U programu i događanjima očekuje vas i vaše obitelji, od onih najmlađih do najstarijih, pregršt zanimljivosti. Upoznajte našu bogatu povijest, uživajte u plodovima trsova s naših vinograda, autohtonoj hrani i vinu, no najvažnije, uživajte u danu sa svojim prijateljima i obitelji. Dobro nam došli!“ poručila je povodom početka 51. Iločke berbe grožđa Marina Budimir, gradonačelnica Grada Iloka.

Tradicionalnu 51. Iločku berbu grožđa organizuje Grad Ilok na čelu s gradonačelnicom Marinom Budimir, u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Iloka i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U manifestaciju su uključeni i svi vinari Vinskog Klastera Srijem, kao i Iločki podrumi. Takođe, u organizaciju ovogodišnjeg programa 51. Iločke berbe grožđa s brojnim aktivnostima uključili su se i Muzej grada Iloka, Knjižnica i čitaonica, Matica Slovačka i KUD-ovi, kao i brojni ugostitelji iz Iloka i okoline.

Ambijet Starog podruma tokom manifestacije Iločka berba grožđa.

Od posebno zanimljivih sadržaja u sklopu bogatog programa 51. Iločke berbe grožđa, već tokom prvog dana održavanja, u četvrtak 23. avgusta valja najaviti Reviju istorijskih kostima, uz koncert srednjovjekovne muzike u izvođenju skupine Ensemble Audiatur koja će se održati u 19,00 sati u Dvorcu Odescalchi, dok dan kasnije, u petak 24. avgusta, svi ljubitelji vrhunskih vina mogu doći na svoje uz tradicionalnu 6. Noć vina u 21,00 sat, na lokaciji restorana Stari podrum. Istoga dana započinju i „Dani traminca“ koji će trajati sve do završetka manifestacije, a tokom kojih će se u Starom podrumu i na Ladnjskom imanju
Principovac posetiocima nuditi čak osam vrsta traminca, uz prigodnu gastro ponudu.

U subotu, 25. avgusta, uz brojne zanimljive sadržaje, svakako treba uživati u „Maratonu utrka čikli“ u organizaciji Veslačke udruge Dunavska čikla na ruti Vukovar-Ilok, a koji započinje u 14,00 sati, a istoga dana u 15,00 sati u Tvrđavi se održava i Dječji folklorni festival „KidsFolkFest“, u organizaciji KUD-a Julije Benešić. I ostatak subotnjeg programa 51. Iločke berbe grožđa će biti jednako zanimljiv, jer u 16,00 sati kreće 19. Međunarodni oldtimer rally susret na ruti Principovac- Vukovo, u organizaciji Oldtimer kluba Našice. Iščekivana Pudarina će se održati u 17,00 sati u ambijentu vinograda Iločkih podruma na Vukovu, a sve goste Iloka besplatni turistički vozić će prevoziti od lokacije Starog Podruma
do Vukova i nazad.

Dobrodošli na Iločku berbu grožđa.

U nedjelju, 25. avgusta, mnogi će znatiželjnici zasigurno odabrati Vinski turnir u stolnom tenisu – Ilok Open, koji će u 9,30 početi u sportskoj dvorani Srednje škole Ilok, a u organizaciji Matice slovačke iz Iloka, održat će se i Iločko ljeto, prigodni folklorni program u kojem gosti Iloka mogu uživati više puta za vreme trajanja 51. Iločke berbe grožđa.

U utorak, 28. avgusta od 14,00 do 20,00 sati Vinski klaster Srijem poziva na Degustacije iločkih vina u Kuriji Brnjaković, a tokom utorka 28. kolovoza i srede 29. kolovoza, održat će se i Dani otvorenih vrata Iločkih podruma, uz celodnevne besplatne obilaske starih vinskih
podruma.

U sredu, 29. avgusta u 17,00 sati, u organizaciji Muzeja grada Iloka, posetioce očekuje predstavljanje knjige „Židovske obitelji u iločkom rabinatu“ autora Radovana Sremca, koje će se održati u samom prostoru Muzeja grada Iloka.

U petak, 31. avgusta i subotu 1. septembra 51. Iločka berba grožđa ulazi u svoj središnji deo manifestacije, te će se tako već od 9,00 sati ujutro na više gradskih lokacija smjenjivati atraktivni sadržaji – gosti manifestacije tokom oba dana mogu uživati u besplatnom stručnom vodstvu kroz stalnu postavku Muzeja grada Iloka, ili odabrati vožnju u „Traminac expressu“, uz besplatne kružne ture turističkim vozićem. Takođe, u restoranu Ville Iva u Iloku, tokom oba dana održava se i posebna gastro manifestacija – „Dani slastica od vina i grožđa“. Velike besplatne muzičke fešte će se održati tokom oba dana u večernjim satima na letnjoj pozornici u Tvrđavi – u petak nastupa Magazin, a u subotu, nakon središnjeg svečanog programa u 20,15 i spektakularnog vatrometa u 21,30, na scenu izlazi Miroslav Škoro.

Pogled sa obližnjeg Dunavca

U subotu, 1. septembra gastro sadržaji u sklopu 51. Iločke berbe grožđa će kulminirati velikim gastro showom masterchefa Branka Ognjenovića u 18,00 sati u Tvrđavi, uz besplatnu podelu vrhunskog vinskog gulaša.

Ni tokom posljednjeg dana 51. Iločke berbe grožđa u nedjelju, 2. septembra neće manjkati zanimljivog programa, pa gosti Iloka mogu posetiti 37. Međunarodni i šahovski festival u Kuriji Brnjaković, Takmičenje u gađanju glinenih golubova, ili pak uživati u Konjičkim takmičenjima i revija zaprega.

Detaljan program 51. Iločke berbe grožđa pratite na službenoj web stranici Grada Iloka: OVDE,  službenoj web stranici Turističke zajednice grada Iloka OVDE i na fb eventu manifestacije: OVDE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here