Za početak škole nije dovoljna ni cela plata

2201

BAČKA PALANKA: Početak školske godine pravi je stres i za decu i za roditelje. Međutim, „slatke muke“ roditelja poslednjih godina zamenilo je krpljenje budžeta, zaduživanje, gomila čekova i rata jer kako kažu, sve je preskupo – od knjiga, preko rančeva, pribora pa do garderobe.


Dodatna muka je i to što će đaci, koji ove godine kreću u prvi i peti razred osnovne škole, svake naredne morati kupovati nove udžbenike zbog promene programa i izdavača. Ako znamo da su udžbenici za prvi razred 7.200, a za peti 11.700 dinara, i tome dodamo školski ranac koji je u proseku 3000, patike, garderobu i školski pribor, pitamo se kako sve to finansirati i „preživati“ septembar.

Danijela Vještica

Danijela Vještica iz Bačke Palanke mama je budućeg prvaka, a ima još jednog školarca. Knjige za prvi razred je imala sačuvane od prijateljicine ćerke, ali ipak je morala kupiti nove, jer se program opet menjao.

„Sve je to jako puno para, i da nemam na više mesta mogućnost plaćanja na rate i na potvrde, ne znam kako bih. Svaki roditelj će najviše odvojiti za svoje dete, to je normalno, ali škole su prezahtevne. Dešava se da traže da se kupi nova knjiga i kad je razlika samo u numeraciji stranica, a sadržaj potpuno isti. Mi smo godinama koristili iste knjige i sve smo naučili, ovo je sad preterano“, rekla je Danijela.

Ona kaže da ne ide van Bačke Palanke u kupovinu pribora i garderobe najviše zbog toga što su ovde njoj „poznate“ prodavnice u kojima može da kupuje na rate.

„Spremiti decu za školu izađe i više od jedne plate, pogotovo mi koji imamo dva školarca“, završava Danijela Vještica.

Tanja Tulać

Mama budućeg petaka, Tanja Tulać iz Obrovca kaže da je 11.700 dinara previše za knjige i da je jedino dobro što postoji mogućnost plaćanja na više rata, ali onda ispada da cele godine nešto otplaćujete – knjige, ekskurzije, garderobu…

„Kada se saberu udžbenici, školski pribor, ranac, patike dođemo do cifre od 23.200 dinara. Jeste to sve na rate, ali opet je previše. Ispada da tokom cele godine otplaćujem nešto vezano za školu jer imam i ćerku koja ide u srednju školu i to je veliko opterećenje“, rekla je Tanja.

Kakve su cene u bačkopalanačkim knjižarama?

Kao i svaku drugu robu, i školski pribor roditelji mogu da kupe po različitim cenama, pa samim tim i različitog kvaliteta. Pa se tako sveske manjeg formata kreću od 20 do 105 dinara, a veliki format od 55 do 200 dinara. Prazne peronice koštaju od 350 do 1150 dinara, a pune od 900 do 2300.

Značajnija stavka su svakako školske torbe koje za mlađe đake (anatomske sa ojačanjem) koštaju od 2.800 do 5.600, a rančevi se kreću od 800 do 4000 dinara. Ipak, u supermarketima, cene pojedinih proizvođača su nešto povoljnije pa veliki broj roditelja tamo oprema svoje đake.

Na primer, jedan račun na kom se nađe školska torba, peronica, i kesa za patike izađe 5.600 dinara. A gde je sve ostalo?

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here