Svečano zatvoren 24. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

Pogledajte ko su dobitnici nagrade "Dobro drvo".

0
538

Nagrada „Dobro drvo“ dodeljena je u tri kategorije – nagrada publike, nagrada dečijeg žirija i nagrada stučnog žirija.


Nagrada publike pripala je predstavi „Tonka Bontonka“ Gradskog kazališta „Scena Goric“ iz Velike Gorice (Hrvatska).

„Tonka Bontonka“

Dečiji žiri izglasao je predstavu „Mačka, drozd i petao“ Centra za savremenu dramaturgiju iz Ekaterinburga (Rusija) za najbolju predstavu ovogodišnjeg izdanja Festivala.

„Mačka, drozd i petao“

Stručni žiri u sastavu Irina Somborac, kostimografkinja, Ivan Marković, glumac i Dragana Bosnić, predsednica žirija, glumica, jednoglasnom odlukom dodelio je nagradu „Dobro drvo“ predstavi „Prva priča“ Pozorišta „Točka na I“ iz Zagreba (Hrvatska).

„Prva priča“

Obrazloženje stručnog žirija

„U predstavi „Prva priča“ su u velikoj meri zastupljeni elementi koji podržavaju moto Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade – „Maštu na vlast“ – kao i očuvanje životne sredine i to izražajnim sredstvima u više elemenata. Kroz animaciju stonih lutaka, usklađenom pričom, temom, glumačkim izrazom i animacijom, postigli su jedinstven umetnički doživljaj izvođačkom i idejnom preciznošću. Poruka predstave ostavlja utisak na sve generacije, upozorava i vaspitava.“

Obrazloženje dečijeg žirija

„Protekla četiri dana pogledali smo sve predstave i vredno smo radili. Zadatak nije bio nimalo lak, ali smo doneli odluku. Predstava koja je imala najlepšu priču, režiju, kostim, scenografiju, muziku, glumu, predstava koja nas je najviše nasmejala, zabavila i naučila je predstava „Mačka, drozd i petao“ iz Rusije.“


Pod sloganom „Maštu na vlast“ 24. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade održan je od 23. do 26. avgusta u Bačkoj Palanci. Tokom četiri dana Festivala odigrano je šest takmičarskih predstava iz Srbije, Hrvatske, Turske i Rusije, po izboru selektorke dramaturškinje Tijane Grumić. U revijalnom delu programa „Mladi sa maštom“ bačkopalanačka publika pogledala je i predstave „Šine“ Dramskog studija „Ćoše“ iz Obrenovca, kao i predstavu „Kralj Ibi“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej.

Osim u predstavama, više stotina dece i mladih je učestvovalo u celodnevnim kreativnim radionicama, dok je starija publika uživala i u večernjem muzičkom programu gde su nastupili bendovi Minilinija, UV, Multietnička atrakcija, Stereo banana, kao i dižejevi Vladimir Aćić b2b kLaus, Late Night Consumption i Uroš Deak.

Kako je sledeće godine jubilarno 25. izdanje FEP-a, direktorka Sonja Petrović na ceremoniji zatvaranja osvrnula se na istorijat Festivala i podsetila kako je on nastao iz potrebe za pozorištem u Bačkoj Palanci. 24 godine kasnije, Bačka Palanka i dalje nema svoju zgradu pozorišta, te je Petrovićeva za kraj festivala poručila da se nada da će se sledeće godine FEP „skućiti“ i održati u pozorištu u svom gradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here