Potpisani ugovori o dodeli građevinskog materijala romskim porodicama

2168

BAČKA PALANKA: Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica, potpisao je danas, (31.08.), ugovore o dodeli građevinskog materijala za šest romskih porodica sa teritorije opštine Bačka Palanka.


Ovo je jedna od aktivnosti predviđenih Lokalnim akcionim planom za Rome u opštini Bačka Palanka. Za realizaciju ove aktivnosti iz budžeta lokalne samouprave obezbeđena su sredstva u iznosu od 900.000 dinara, a na osnovu Ugovora o korišćenju bespovratnih sredstava koji je Opština Bačka Palanka zaključila sa Pokrajinom, obezbeđeno je dodatnih 850.000 dinara.

Jedan od potpisnika ugovora, Nikola Jovanović iz Tovariševa kaže da ovakav vid pomoći puno znači jer može da popravi kuću koja je u lošem stanju.

„Sve što budem mogao da popravim na kući, uradiću, nije važno koliko, samo da ona bude funkcionalna za normalan život“, rekao je Nikola.

Sa njim se slaže i Đurica Nikolić iz Paraga i zahvalan je za svaki vid pomoći koji obezbeđuju Opština i Pokrajina.

„Ja ne radim nigde i ovo mi puno znači. Na prvom mestu srediću krov i dva zida koja su u lošem stanju“, rekao je Đurica.

Branislav Šušnica

Predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica rekao je da je ovo samo jedna od mera Lokalnog akcionog plana za Rome. Vrednost svakog ugovora je 290.000 dinara.

„Ovu meru sprovodimo svake godine, s tim da gledamo da, iz godine u godinu, povećamo vrednost paketa u građevinskom materijalu kako bi korisnici više toga mogli da srede na svojim kućama. Oni ova sredstva uglavnom koriste za sanitarni čvor i opremanje kupatila jer u svojim mestima stanovanja to nemaju“, rekao je Šušnica.

On dodaje da je ovaj LAP usvojen 2016. godine, a sprovodi se do 2020. Poboljšanje uslova stanovanja je samo jedna od mera ovog Akcionog plana, a značajna sredstva se izdvajaju za đake i studente romske populacije.

„Svake godine dočekujemo đake prvake i dodeljujemo im školski pribor, povoljnije mesečne karte, a pomažemo i u nabavci ogreva.

Procenat romske populacije u bačkopalanačkoj opštini je 2 odsto, a prema rečima predsednika opštine od naredne budžetske godine u planu je i izbor romskog koordinatora kako bi olakšao taj deo posla.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here