Pesnici iz Rusije i Poljske u “Veljkovoj bašti”

0
435

BAČKA PALANKA: U sredu (29.08.) u bašti Narodne biblioteke “Veljko Petrović” – “Veljkovoj bašti” gostovali su pesnici Natalija Borisovna iz Rusije i Jan Kšištof Pjasecinski.


Oni su učesnici Trinaestog Međunarodnog novosadskog književnog festivala. Ovaj festival je za dvanaest godina predstavio preko 860 pesnika i književnika (od proznih pisaca do kritičara i filozofa), preko 150 prevodilaca, oko 150 muzičara, oblikujući se kao jedan od najkvalitetnijih književnih događaja u Srbiji i u regionu.

Svake godine festival okuplja od 1500 do 2000 posetilaca, predstavljajući Novi Sad kao grad izuzetne književne kulture.  Festival se ove godine održao od 27. do 30. avgusta.

Natalija Apreljskaja iz Rusije

(Natalija Borisovna Apreljskaja (Lubjanko) – pesnikinja, član Udruženja književnika Rusije – rođena je i školovala se u Lenjingradu. Godine 1987. stekla je diplomu bibliotekara-bibliografa na Državnom institutu za kulturu. Radila je u odeljenju tehničke dokumentacije u Lenjingradskom naučno-istraživačkom projektnom institutu, a nakon toga u različitim izdavačkim kućama.

Poeziju piše od detinjstva. Objavljivala je u časopisima, almanasima, zbornicima. Autor je četiri knjige pod zajedničkim naslovom Dati imena. Posebnom zrelošću odlikuju se stihovi pesnikinje koji su objavljeni u zbirkama: Peterburški vitraži i Žena u metrou (2017).

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here