Prijateljstvo iz detinjstva koje traje pola veka

Tradicija druženja

0
2467

Petorica Palančana već pedeset godina se redovno sastaju svake godine po nekoliko puta, da bi uz jelo i piće i popularnu kartarošku igru „raub“ proveli prijatan dan.


Jedan od njih je i Radovan Radonić – Megre, a upravo kod njega smo zatekli, ovoga puta veselu četvorku (peti član je opravdano bio odsutan).

– Radi zabave i da bismo glumili odrasle, skupili smo se pre pola veka – počinje sećanja Megre. – Bilo nas je više u početku, ali neki su se upokojili, neki su sprečeni. Stalni članovi našeg kruga su Dimitrije Miljković – Mika, Stanislav Matijević – Matija, Pera Tizić – Nosi Novce, Milan Tizić – Lameni i moja malenkost, Radovan Radonić – Megre.

Da spomenem i one od ranije: Dime Poljanski, Kiza Jeftić, limar Kajica. Obično skuvamo kotlić od pilećih želudaca sa pečurkama (imao sam prilike da ga probam i vrlo je ukusan, prim. Š.V.), ovčetine, ribe, igra se „raub“ u sitne novce da bismo bili ozbiljni, a ne možete izgubiti ili zaraditi više od stotinu dinara.

Ulaganja u druženje su sve male sume od par stotina dinara, a možeš i da jedeš i da piješ. Sve to prođe bez svađa uz mnogo priča šta je nekad bilo uz pošalice na račun jedno drugog, na ivici oštrine, rekao bih. Lokaciju naših sastanaka menjamo, da pravilno rasporedimo teret organizacije, ali u poslednje vreme najčešće se nalazimo kod Tizića i mene pošto imamo najbolje uslove, dvorište i baštu, a ne smetamo nikom.

Što se tiče uspeha u kartanju, da pitate, svi bi rekli da su najbolji, pa tako i ja. Mimo naših sastanaka, često se viđamo, a još češće čujemo. Vučemo drugarstvo još iz detinjstva, a nismo imali neke zajedničke poslove da bismo se posvađali oko ulaganja novca. Sledeći naš sastanak će biti u septembru kod braće Tizić.

U ovom današnjem svetu, kada ljudi dosta puta gledaju jedni u druge preko „nišana“, ovakve oaze prijateljstva i druženja, nažalost polako postaju retkost. Zato Megre, Mika, Matija, Nosi Novce i Lameni izazivaju poštovanje, ali i zavist kod onih, koji ovo plemenito osećanje nesebičnog drugarstva nemaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here