Uništavanje ambrozije u Obrovcu

685

Po tvrdnjama Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju i Ivana Aleksića iz Zavoda za medicinsku ekologiju, polen ambrozije izaziva jake alergijske reakcije što je poznato svima koji muku muče sa ovom alergijom.


Ambrozija je rod invazivnih korova, jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu, to je jednogodišnja biljka visine od 20 cm do 2 m. Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10% ljudi.

U njenom polenu je konstatovano 52 jedinjenja koja su alergogeni, od kojih su 6 posebno opasni. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije kojamože u nekim situacijama preći i u astmatične napade. Sve češće se u svetu beleže smrtni slučajevi izazvani preteranom alergijskom reakcijom na ambroziju.

Ona ne izaziva samo reakcije kod ljudi već i kod životinja. Ambrozija nije evropska biljka. Doneta je iz Amerike na nekom od prekookeanskih brodova krajem 19. veka i od tada se polako i nezadrživo širi Evropom.

Trenutno je ima više u Evropi nego u Americi. Jedna biljka može proizvesti i više od milijardu zrna polena koji se uz pomoć vetra mogu raspršiti na površinu od više kvadratnih kilometara. Najviša koncentracija polena tog korova je u mesecu avgustu, ali cveta sve do novembra.

U cilju sprečavanja širenja i uništenja ambrozije u mesecu julu u Obrovcu su studenti Biološkog fakulteta iz Novog Sad obilazili teren i vršili određivanje lokacija u selu i na javnim površinama na kojim se ovaj korov pojavljuje.

Na osnovu njihovog izveštaja su radnici JKP „Komunalprojekt“ Bačka Palanka 29. avgusta pristupili košenju, uništavanju ambrozije po tačno utvrđenom planu. Ekipu od šest radnika je predvodio obrovčanin Jovanović Petar – Pera. Normalno je da nisu mogli sve uništiti, pa je jedan deo ove štetočinske biljke ostao na obodima sela i u ataru.

Zbog toga MZ apeluje da svi građani koji prepoznaju ovu vrstu korova pre svega u svojim dvorištima, baštama i njivama, pristupe njenom uništavanju gde god je to moguće. Na taj način će se svi uključiti u uništavanje ambrozije, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovništva i životne sredine u celini.

Dana 30. avgusta je nastavljena akcija uništavanja ambrozije na atarskim putevima u Obrovcu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here