Deci u vrtiću podelili slikovnice sa opisima o časnoj smrti i odrubljivanju glava

986
Foto: Infonet Vojvodina

“Nemoj ništa da brineš, tvoja porodica će biti ponosna na tvoju časnu smrt”. “Znaš da će tvoja smrt pomoći drugima. To je častan čin.” “Mogao bi da budeš oguljen (odran). U proleće zarobljenike žrtvuju u Šipetoteku, bogu mladog bilja. Zarobljenicima oderu kožu i njom pokrivaju kip božanstva.”


Ovo su samo neke od poruka, delovi teksta, iz slikovnice, koju su vaspitačice državne Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, u vrtiću u Ljukovu, poklonile mališanima uzrasta od četiri do šest godina, saznaje InfoNet Vojvodina.

Na slikovnici “Ne bi ti se svidelo da budeš astečka žrtva. Grozote koje radije ne bi da upoznaš” je pečat Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, istaknut je logo (što se vidi na poslednjoj strani slikovnice, slika na kraju teksta) Kreativnog centra, kao autor potpisana je Fiona Mekdonald (slika na kraju teksta), a ilustrator Dejvid Antram.

Foto: Infonet Vojvodina

Roditelj petogodišnjeg dečaka N. B. (ime i prezime poznato redakciji) slikao je nekoliko strana pomenute slikovnice, u koje je redakcija Infonet-a imala uvid. Crteži u slikovnici verno opisuju ono što piše u tekstu na svakoj strani, a sve obiluje opisima časne smrti, krvi, dranja kože, odsecanja glava i slično.

“To je samo 15 odsto gadosti koje se nalaze u slikovnici koju su podelili deci u vrtiću!”, izjavio je za InfoNet N. B. On u izjavi kaže da “posebno naglasimo da je revoltiran i besan zbog onog što je doživeo”. Kaže da možda ne bi ni znao “kakvu sramotnu slikovnicu” su vaspitačice dale mališanima, da nije čuo svoje dete kako čita citate iz nje.

“Čuo sam da pominje krv, odrubljene glave, časnu smrt, da će neko nekome odrati kožu i bio sam šokiran. Pomislio sam da dete izmišlja, pa sam ga strogo upitao – ma, šta to govoriš? On mi je rekao – tata, čitam slikovnicu! Tek je onda usledio šok”, kaže u jednom dahu sagovornik InfoNet-a.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Slikovnica sa pečatom Predškolske ustanove

Kada je počeo da lista slikovnicu, kaže da je bio zgranut onim što tamo piše, a još veći šok je usledio kad je na koricama slikovnice video pečat Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, a na kojem osim toga jasno vidi da piše i Republika Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina.

“Sutradan, ujutro, odjurio sam u vrtić i pitao vaspitačicu šta su to podelili deci i da li su normalni. Ona mi je odgovorila da zna da je to neprikladno, ali da je takav plan i program. Rekla mi je da su oni to dobili i podelili. Kad sam je pitao – pa, da li ste svesni šta ste dali deci, ona je ćutala”, prepričava ovaj roditelj.

Kaže da čak toliko ni ne osuđuje vaspitačicu, koliko direktora Predškolske ustanove i sve ostale više instance.

“Ali, nije mi jasno kako je moguće da oni koji odlučuju, kako je moguće da nisu videli kakve knjige štampaju za dečicu tog uzrasta i kakve gadosti u njima proklamuju”, kaže N. B.

Slika noža “za vađenje srca”

Kakve razmere mogu poprimiti posledice čitanja jedne takve slikovnice, sagovornik InfoNet-a objasnio je primerom jedne slike iz slikovnice. Kaže da je zbog toga još više zabrinut.

“Nacrtan je nož od kamena, a uz sliku stoji objašnjenje da on služi za vađenje srca. Taj nož liči na makaze. Pitao sam vaspitačicu, dok sam pokušavao da joj objasnim šta su oni to plasirali deci od pet godina, da li je svesna šta iz svega toga može da proistekne. Mi u kući imamo makaze, koje liče na taj njihov skaradni nož iz slikovnice. Ko će biti odgovoran ako moje dete, sledeći uputstva iz slikovnice koju im je dala Predškolska ustanova, sutra uzme makaze i, ne daj bože, ubode neko drugo dete. Jer, baš tako je nacrtano u toj njihovoj slikovnici. Vaspitačica nije znala šta da mi odgovori. Naježim se kad samo pomislim šta sve može da zaključi jedna dečija glava kad čita ovako nešto i gleda te slike”, kaže N. B.

U Predškolskoj ustanovi bez odgovora

Jesu li svesni kakvu slikovnicu su poklonili petogodišnjacima, da li su prethodno proverili šta piše I šta je nacrtano u njoj, smatraju li da je takvo štivo prigodno ne samo za taj uzrast dece, nego generalno za školski uzrast, ko će da snosi odgovornost za ovakav propust? Ni na jedno od ovih i mnoga druga pitanja danas nismo mogli da dobijemo odgovor od direktorke Predškolske Ustanove “Boško Buha” u Inđiji, jer je bila odsutna.

“Direktorka i njen pomoćnik su na seminaru. Molim vas, pozovite ujutro od 7,45 do 8 sati, možda uspete da je dobijete”, rekla nam je sekretarica škole.

Kreativni centar: Humoristički prikaz istorije, zasnovan na činjenicama

U “Kreativnom centru”, koji je izdavač slikovnice „Ne bi ti se svidelo da budeš astečka žrtva“, u pisanom odgovoru redakciji InfoNet-a, a koji potpisuje direktorka te izdavačke kuće Ljiljana Marinković piše da su “ugledni autori slikovnice na humoristički način” predstavili određeni istorijski period.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here