Dodeljene seoske kuće izbeglicama u opštini Bačka Palanka

3
3491

Danas, (14.09.), u maloj sali SO Bačka Palanka, predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica potpisao je ugovore o kupovini seoskih kuća sa okućnicama i dodeli paketa pomoći u vidu građevinskog materijala za poboljšanje uslova stanovanja izbeglica za dvanaest izbegličkih porodica koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Bačka Palanka.


Ukupna donatorska sredstva u vrednosti od 132.000,00 evra obezbeđena su putem Banke za razvoj Saveta Evrope, a vrednost svakog potpisanog ugovora iznosi 11.000,00 evra.

Pored čelnika Opštine, potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnik OEBS-a Džejms Stokstil, predstavnik UNHCR-a Jadranka Marić, i okružni koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije Ivana Ćurko.

Branislav Šušnica

„Što se tiče Regionalnog stambenog programa, do sada je u Bačkoj Palanci podeljeno 26 kuća sa okućnicom, kao i 22 paketa građevinskog materijala. Ono što nam sledi jeste izgradnja 16 stambenih jedinica za izbegla lica koje bi trebalo da budu useljena do kraja 2019. godine“, rekao je predsednik opštine BačkaPalanka, Branislav Šušnica.

 

Okružni koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije Ivana Ćurko rekla je da je Regionalni stambeni projekat nešto što se dešava u četiri države u regionu koji treba da reše problem izbeglih lica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ivana Ćurko

„Predviđeno je da Srbija zbrine 9000 najugroženijih porodica i to je sad u velikom zamahu. Osim sredstava iz RSP-a, država Srbija takođe iz svog budžeta izdvaja novac za zbrinjavanje izbeglica. Do sada, 2200 korisnika je zbrinuto, a njih 4000 se nalaze na listama i čekaju ili montažne kuće ili stambene jedinice“, ističe Ivana Ćurko.

Slobodan Sampilić iz Bačke Palanke izbegao je iz Hrvatske kaže da se čekanje od 20 godina konačno završilo i da je srećan što sad ima svoj dom. Slobodan je dobio kuću u Silbašu.

„Zahvalan sam Komesarijatu i opštini Bačka Palanka što su pomogli i meni i mnogima. Veliki broj izbeglica došao je ovde i treba vremena da bi svi bili obezbeđeni i zbrinuti“, rekao je Slobodan.

 

3 KOMENTARA

  1. Dvadeset godina i još se tretiraju izbegkuce. A mir vlada i njihova imovina u Hrvatskoj i BiH im je dostupna.

  2. Treba da vas je sramota. Niste bili u kozi ljudi kojima je sve izgorelo sto su godinama radili. Videla bih vas u toj situaciji. Zivite ovde vekovima i dalje u trosnim kucama,pa ste puni zavisti prema ljudima koji su ispocetka sve poceli i opet svojim radom uspeli vise od vas.

    • ….uvek me oduševljava ista NN retorika kao i nekada…. odlično se uklapate u svako vreme a one koji nisu i treba gaziti!
      ipak je nekada bilo bolje onda samo bosanci (kuće, zemlju, pemzije…) a sada bosanci (kuče…) i cigani migranti (jednokratna, dvokratna… pomoć, građevinski materijal, sloboda ’’poslovanja’’,itd)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here