„Momci iz Bukina“ šampioni Zlatnog kotlića 2018.

Profesor istorije skuvao najbolji riblji paprikaš i u Mladenovo doneo titulu "Ukupni pobednik Zlatnog kotlića 2018".

3904

BAČKA PALANKA: Riblja čorba i riblji paprikaš kao što se kuvaju u Palanci kuvaju se i od Bezdana do Beograda, a tako se kuvaju i sa druge strane Dunava u Hrvatskoj, Vukovaru, Šarengradu, Iloku… Kroz vreme su se na obalama ove divne reke ugostitelji utrkivali ko će bolje skuvati ribu, pa je to postalo prestiž na popularnim dunavskim čardama. Tajni začini, metode kuvanja i recepture čuvali su kuvari i prenosili ih s kolena na koleno.

Današnja manifestacija „Zlatni kotlić 2018“ u organizaciji Turističke organizacije opštine Bačka Palanka, koja se održala u Polojskoj šumi, na čardi Florida, je bilo mesto gde su se kuvari sa svojim ekipama takmičili u kategorijama riblja čorba i riblji paprikaš, sa namerom da se vidi ko to najbolje kuva ribu na ovim prostorima.

Ukupno se prijavilo 47 takmičarskih ekipa, 24 u disciplini riblji paprikaš i 23 u disciplini riblja čorba. Osim ekipa iz Bačke Palanke, takmičile su se i ekipe iz Mladenova, Čelareva, Bača, Sremskih Karlovaca, ali i iz udaljenih Petrovca na Mlavi i Žaleca (Slovenija).

„Momci iz Bukina“ osvojili prestižnu nagradu „Ukupni pobednik Zlatnog kotlića 2018.“

Uručenje nagrade „Ukupni pobednik Zlatnog kotlića 2018“ – Đorđe Šerbedžija i Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka.

Stručni žiri u sastavu Dušan Štulić (profesor više ugostiteljske škole u Beogradu), Goran Basta (profesor više ugostiteljske škole u Beogradu) i Vladimir Janka iz Novog Sada imali su veoma težak zadatak – izabrati najbolje među tolikim dobrim.

Ukupni pobednici ovogodišnjeg Zlatnog kotlića je ekipa „Momci iz Bukina“ iz Mladenova koji su skuvali najbolji riblji paprikaš. Ova ekipa uglavnom zaposlenih i bivših zaposlenih u OŠ „Branko Ćopić“ iz Mladenova je bila predvođena kuvarom Đorđetom Šerbedžijom iz Sremskih Karlovaca koji je nastavnik istorije u toj školi. Članovi ekipe osim njega bili su i Mirko Milešević, Zoran Žigić, Nikola Sunajko, Mladen Puhača, Vladimir Dragoljević, Jovana Karanović, Olivera Gojković Žigić, Natalija Preradov, Nikola Petrović i Dragan Bodiroga. Turistička organizacija opštine Bačka Palanka je kao organizator u saradnji sa turističkom agencijom „Travel“ za pobedničku ekipu obezbedila vrednu nagradu – vikend putovanje za dve osobe u Veneciju.

Đorđe Šerbedžija

Đorđe Šerbedžija koji drugi put učestvuje na ovoj manifestaciji za BAP VESTI je izjavio: „Kao nastavnik u Mladenovu radim 7 godina i vremenom sam zavoleo i Mladenovo i Bačku Palanku. Kuvanjem ribe se bavim oko 20 godina. Uvek ujednačeno kuvam riblji paprikaš, a ove godine se pokazalo da imam dobar recept. Paprikaš kuvam 45 minuta, a sitni detalji utiču na vrhunski kvalitet ribljeg paprikaša. Najvažniji je kvalitet ribe, a organizatori su se potrudili da ona bude vrhunska. Ipak, mislim da je najvažnija inspiracija kuvara, a to je u mom slučaju dobro društvo“.

Nagrađeni u kategoriji „Najbolja riblja čorba“

  1. mesto – Restoran „Stara kuća“ – Bačka Palanka
  2. mesto – „Silom sastavljeni“ – Bačka Palanka
  3. mesto – Turistička organizacija opštine Bačka Palanka

Nagrađeni u kategoriji „Najbolji riblji paprikaš“

  1. mesto – „Momci iz Bukina“ – Mladenovo
  2. mesto – PUR „Milanesse“ – Bačka Palanka
  3. mesto – Ivan Janić – Bačka Palanka

Specijalne nagrade

  • Najveselija ekipa – Komunalprojekt (radionica vodovod)
  • Najsimpatičnija ekipa – Kajakaši
  • Najšarmantnija ekipa – „Jela i Jelina ekipa“
  • Najperspektivnija ekipa – Učenici SŠC „Dr Radivoj Uvalić“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here