Odbila da pregleda bolesno dete jer je bila gladna

U bačkopalanačkom Domu zdravlja

15
13056

Milivoje Kovačević, mladi karatista „Kizamija“ (2008.) javio se u utorak, 10. septembra školskoj ambulanti zbog zdravstvenih problema, međutim odbili su da ga prime i pregledaju.


Njegova majka Rumenka Pavlović je stoga usmeno podnela prigovor savetniku pacijenata Lidiji Ivančić u kome je izjavila:

– Dana 10. septembra nazvala sam školsku ambulantu da pitam da li mogu dovesti dete jer je celu noć imao temperaturu od 40 stepeni i medicinska sestra Branka je rekla da dođem pa će videti da li može doktorka da primi dete.

Biciklom sam otišla sa dvoje dece kod lekara u prepodnevnu smenu kod dr Jeftić, bilo je mnogo dece u školskoj ambulanti zbog neke tuče. Čekala sam, međutim rečeno mi je da doktorka neće moći da primi dete i da odem u poslepodnevnu smenu sa detetom.

Otišla sam ponovo posle podne u školsku ambulantu sa oboje dece jer su bolesni, bio je jedan pacijent, to je bilo oko 15 ili 16 časova. Medicinska sestra je pitala doktorku Tomić da li će ih primiti, a na to je doktorka odgovorila: „Ne, ja sam gladna, a ovo troje neka idu kući“.

Nisam znala šta da radim pa sam otišla u dečju službu gde mi je rečeno da ih moraju pregledati u školskoj ambulanti. Vratila sam se ponovo u školsku ambulantu gde su me ponovo odbili, počela sam da plačem i molila da pregleda bar dečaka Milivoja, jer je devojčici Veri u međuvremenu prošla temperatura, samo da mu pregleda grlo jer ne može da guta.

Međutim, kategorično je ponovo odbila i rekla da je gladna, a da decu odvedem kod izabranog lekara. Nisam znala šta da radim pa sam odvela dete privatno kod dr Đogatovića gde mu je pružena lekarska pomoć i prepisana terapija, lekove sam kupila i platila pregled iako primam socijalnu pomoć od 12 hiljada dinara mesečno i samohrana sam majka.

Nakon toga sam se vratila kod dr Tomić i pokazala nalaz dr Đogatovića da se uveri da je dete jako bolesno, mora strogo mirovati sedam dana, a rekla sam da ću o tome obavestiti predsednika Opštine. Ona je na to odgovorila :„Skloni to, baš da vidim šta će mi predsednik…“.

Podnosim prigovor zbog nehumanog i neprofesionalnog odnosa lekara prema mome detetu, molim da se obavesti direktor Doma zdravlja i predsednik Opštine, a ja ću obavestiti sredstva javnog informisanja o ovom slučaju. Moja deca i ja se osećamo poniženi kao Romi, navela je u prigovoru Rumenka Pavlović, majka Vere i Milivoja Kovačevića.

U lekarskom izveštaju iz Specijalističke ordinacije za uho, grlo, nos dr Đogatović navodi da je pacijent Milivoje Kovačević primljen sa anamnezom febrilan i da ima grlobolju. Lekar je pregledom utvrdio dijagnozu „lokalni znaci hroničnog tonzilitisa u fazi exacerbacije, znaci inicijalne folikularne angine“ (tonzillitis chronica excarbata). Za to je dobio terapiju dva puta po pet mililitara sirupa Panklav, sirup Brufen po potrebi, mirovanje sedam dana i unošenje dosta tečnosti.

Inače, Vera i Milivoje Kovačević su mladi i talentovani karatisti „Kizamija“ koji su do sada osvojili mnogo medalja i pehara na domaćim i inostranim takmičenjima.

15 KOMENTARA

 1. Puna podrska doktorici Tomic. kakve vi to vesti objavljujete pa cela Srbija prolazi kroz domove zdravlja i zna se kakva je stanje u njima. Zena ima pravo na pauzu i jelo.

 2. Vesti su zasnovane na rekla-kazala.Doktorki Tomić svaka čast jel je stvarno i vredna i požrtvovana doktorka.
  Što im je doktor Đogatović naplatio pregled…, prvo romi a drugo dete je u pitanju.
  Odakle ti podaci redakciji iz kancelarije Lidije Ivančić koja je zaštitnik prava pacijenata i čije su izjave nadam se poverljive.

 3. Ali ne i da odbijaju pacijente i da vulgarno odgovaraju. Sta bi bilo da su njena deca bila u tom polozaju? Nju treba disclipinovati i udaljiti na neko vreme bez plate da se nauci.

 4. Prvo deca nisu bila ugrozena vec prehladjena, a drugo korisnici socijalne pomoci ne idu kod privatnog lekara osim ako nemaju dodatne prihode, ali ponavljam da se te stvari desavaju svakodnevno u domovima zdravlja i ne znam sto je ovo slucaj za novine .

  • Niko ne osporava pauzu za ručak nego bezobrazno i arogantno ponašanje. Da su u čekaonici bila deca predsednika opstine napr.pomenuta dr.bi pomerila svoju pauzu i sa kezom od uva do uva primila bolesno dete. E to su naša srpska posla… Uvlačenje u bulju svima koji će „možda da zatrebaju“, od kojih se može izvući neka korist i pljuvanje na običnog seljaka. Džaba joj diploma i Hipokratova zakletva. Fuj!

 5. Alo jel ta položila Hipokratovu zakletvu!!!!Na njoj nema pauze za ručak.Ni Jeftićka nije bolja.Ceo sistem čast izuzetcima vam ne valja u Domu zdravlja.Sestra Jaca u pedijatriji kao da je i sama doktorka.Disciplinska i ćao.

  • Pa sta ti ne radis bez pauze. Hipokratova glasi da se lekarima da plata pa vi ne dizete glas sto su jadno placeni. Nisu doktori krivi sto su im pune ambulante vec neko drugi. Oni imaju normu 40 pacijenata a primaju 60 do 70 svaki dan. Oladite od dokora i idite veterinarim i vracarama ako vam se ne svidja.

   • Vidim da si ti iz veterinarske stanice pobegao/la, po komentarima. Što se tiče doktora neću ni da ih hvalim niti kudim. Da, moja deca su išla kod svih bačko palanačkih doktora, da bilo je nekad propusta, ali nisu bili strašni. I doktori su ljudi i naravno „radnici“ ali oni imaju odgovornost za tuđe živote. Šta bi bilo kada bi vozač kamiona udario pešaka na pešačkom i onda mu kaže izvini nisam mislio da ćeš tako brzo proći, a i bio sam gladan… Jer kad’ sam gladan nisam sav svoj?!

 6. Niko ne osporava pauzu za ručak nego bezobrazno i arogantno ponašanje. Da su u čekaonici bila deca predsednika opstine napr.pomenuta dr.bi pomerila svoju pauzu i sa kezom od uva do uva primila bolesno dete. E to su naša srpska posla… Uvlačenje u bulju svima koji će „možda da zatrebaju“, od kojih se može izvući neka korist i pljuvanje na običnog seljaka. Džaba joj diploma i Hipokratova zakletva. Fuj!

 7. Otkaz momentalni! gradjane od kojih dobijaju platu tretiraju kao stoku, 40 stepeni nije prehlada to je alarm, kome se ne svidja da radi sa ljudima nek menja posao.

 8. Nije ovo slučaj za novine,nego za disciplinski postupak!Malo profesionalnog odnosa i poštenja ne bi bilo na odmet!I romska deca imaju pravo na zdravstveni pregled!

 9. Ti si slucajni stanovnik a ne prolaznik. Bolje da te je majka abortirala. Mozes misliti koliko je gladna da ne moze sacekati jos 10 minuta . Zavrsila bi ona meni u sektorskoj ambulanti Mladenovo.

 10. Pauza je od -do.a gospodja romkinja tj.ciganka da je ikada radila znala bi da je pauza sveta stvar u hednom radnom vremenu!mogla je sacekati pola sata i prosla bi .doktorki svaka cast .ako bi tako kako se kome digne ugadjala kad bi onda sebi posvetila svoju kratku pauzu!! Doktorka je sve uradila po pravilu sluzbe. Trebala je da zakljuca ordinaciju i jebite se!!!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here