Odbila da pregleda bolesno dete jer je bila gladna

U bačkopalanačkom Domu zdravlja

13715

Milivoje Kovačević, mladi karatista „Kizamija“ (2008.) javio se u utorak, 10. septembra školskoj ambulanti zbog zdravstvenih problema, međutim odbili su da ga prime i pregledaju.


Njegova majka Rumenka Pavlović je stoga usmeno podnela prigovor savetniku pacijenata Lidiji Ivančić u kome je izjavila:

– Dana 10. septembra nazvala sam školsku ambulantu da pitam da li mogu dovesti dete jer je celu noć imao temperaturu od 40 stepeni i medicinska sestra Branka je rekla da dođem pa će videti da li može doktorka da primi dete.

Biciklom sam otišla sa dvoje dece kod lekara u prepodnevnu smenu kod dr Jeftić, bilo je mnogo dece u školskoj ambulanti zbog neke tuče. Čekala sam, međutim rečeno mi je da doktorka neće moći da primi dete i da odem u poslepodnevnu smenu sa detetom.

Otišla sam ponovo posle podne u školsku ambulantu sa oboje dece jer su bolesni, bio je jedan pacijent, to je bilo oko 15 ili 16 časova. Medicinska sestra je pitala doktorku Tomić da li će ih primiti, a na to je doktorka odgovorila: „Ne, ja sam gladna, a ovo troje neka idu kući“.

Nisam znala šta da radim pa sam otišla u dečju službu gde mi je rečeno da ih moraju pregledati u školskoj ambulanti. Vratila sam se ponovo u školsku ambulantu gde su me ponovo odbili, počela sam da plačem i molila da pregleda bar dečaka Milivoja, jer je devojčici Veri u međuvremenu prošla temperatura, samo da mu pregleda grlo jer ne može da guta.

Međutim, kategorično je ponovo odbila i rekla da je gladna, a da decu odvedem kod izabranog lekara. Nisam znala šta da radim pa sam odvela dete privatno kod dr Đogatovića gde mu je pružena lekarska pomoć i prepisana terapija, lekove sam kupila i platila pregled iako primam socijalnu pomoć od 12 hiljada dinara mesečno i samohrana sam majka.

Nakon toga sam se vratila kod dr Tomić i pokazala nalaz dr Đogatovića da se uveri da je dete jako bolesno, mora strogo mirovati sedam dana, a rekla sam da ću o tome obavestiti predsednika Opštine. Ona je na to odgovorila :„Skloni to, baš da vidim šta će mi predsednik…“.

Podnosim prigovor zbog nehumanog i neprofesionalnog odnosa lekara prema mome detetu, molim da se obavesti direktor Doma zdravlja i predsednik Opštine, a ja ću obavestiti sredstva javnog informisanja o ovom slučaju. Moja deca i ja se osećamo poniženi kao Romi, navela je u prigovoru Rumenka Pavlović, majka Vere i Milivoja Kovačevića.

U lekarskom izveštaju iz Specijalističke ordinacije za uho, grlo, nos dr Đogatović navodi da je pacijent Milivoje Kovačević primljen sa anamnezom febrilan i da ima grlobolju. Lekar je pregledom utvrdio dijagnozu „lokalni znaci hroničnog tonzilitisa u fazi exacerbacije, znaci inicijalne folikularne angine“ (tonzillitis chronica excarbata). Za to je dobio terapiju dva puta po pet mililitara sirupa Panklav, sirup Brufen po potrebi, mirovanje sedam dana i unošenje dosta tečnosti.

Inače, Vera i Milivoje Kovačević su mladi i talentovani karatisti „Kizamija“ koji su do sada osvojili mnogo medalja i pehara na domaćim i inostranim takmičenjima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here