Stižu na svetsku scenu budući kajakaški šampioni (INTERVJU)

1595

POZNANJ: Završena je regata Olimpijskih nada u Poznanju (Poljska). Ovo takmičenje je tradicionalna regata koja je nezvanično prvenstvo sveta za takmičare do 17 godina starosti na kome je učestvovalo preko 600 takmičara iz 36 država.

Mladi srpski reprezentativci su osvojili osam medalja, dve srebrne i šest bronzanih. Ovaj učinak je naše nade, po broju osvojenih bodova, svrstao na visoko deveto mesto.

Iz kajakškog kluba Tarkett čast da nastupe u reprezentativnom dresu na ovoj prestižnoj smotri imalo je sedam takmičara: Nikola Krnač, Vuk Sauer, Bojana Mihajlović, Jovana Mladenović, Nikola Karanović, Nikola Perak i Anja Damjanov.

Iako su izostale medalje svi su se pokazali u odličnom svetlu, a posebno su bili zapaženi Nikola Karanović (K-1 1000) i Nikola Perak (K-2 1000) koji su uspeli da se domognu finalnih trka i tako se svrstaju u svetski vrh kajaka u godištima i disciplinama u kojima su nastupali.

Upravo je to i bio povod redakcije BAP VESTI da sa ovim perspektivnim, mladim sportistima stupimo u kontakt i razgovaramo o njihovim utiscima sa ovog prestižnog takmičenja.


Nikola Karanović

Bačkopalančanin Nikola Karanović, član KKK „Tarkett“, je rođen 2002. godine a boje Srbije je branio u disciplini K-1 1000m. Uspeo je da se u veoma oštroj konkurenciji domogne finalne trke, izvesla je u vremenu 4:03.329 i zauzme odlično 8. mesto.

„Moji utisci o samom takmičenju su fenomenalni. U Poznanju je sve bilo organizovano na vrhunskom nivou. Konkurencija u svim disciplinama je bila veoma jaka jer su se okupile sve najače svetske sile u kajaku. Bila mi je velika čast što sam član reprezentacije Srbije. Atmosfera u reprezentaciji je bila odlična. Družili smo se, bodrili jedni druge i stekli smo mnoga nova prijateljstva.

Ja sam lično sa svojim učešćem prezadovoljan. Ulazak u finale jednoseda K1-1000m je za mene fantastičan uspeh, s obzirom da mi je to prvo veliko međunarodno takmičenje. Finalna trka u kojoj je učestvovalo devet najboljih momaka na svetu u mom godištu (2002) je bila veoma zahtevna. Osvojio sam osmo mesto i meni ovaj plasman znači mnogo, jer mi daje motivaciju za dalji rad. Moji planovi za dalje su da nastavim vredno da treniram i da ostanem u vrhu svetskog kajaka“ – izjavio je Nikola Karanović za BAP VESTI.


Nikola Perak

Odličan rezultat je ostvario bačkopalančanin Nikola Perak, takođe član KKK „Tarkett“ koji je rođen 2001. godine. Nastupio je u dvosedu na 1000m sa Nikolom Kovačevićem (KK Begej – Zrenjanin). Oni su finalnu trku veslali u vremenu 3:36.482 i osvojili odlično 7. mesto.

„Takmičenje je bilo dobro organizovano, a konkurencija je i u našoj disciplini bila veoma žestoka, jer su učestvovale posade najjačih kajakaških nacija. Staza u Poznanju mi je veoma slična onoj na Adi Ciganliji. Moram istaći da su u Poznanju odnosi u reprezentaciji bili za primer i da smo svi imali veliku podršku trenera.

Veslao sam K2-1000m sa Nikolom Kovačevićem iz Zrenjanina. Ovo nam je prvo takmičenje da veslamo zajedno. Njemu je bio prvi nastup na medjunarodnoj sceni, a meni četvrti. Kvalifikacije nisu prošle očekivano, ali smo u polufinalu ispravili sve nedostatke i odveslali fantastičnu trku koja nas je odvela u finale. Finalnu trku smo, iako veoma umorni jer smo sve trke imali u istom danu, odveslali odlično. Borili smo se do samog kraja i zauzeli 7. mesto. Ovo takmičenje je nezvanično svetsko prvenstvo, tako da sam zadovoljan našim uspehom. Moji planovi su da se odmorim par dana i posle toga nastavim sa treningom. Slede zimske pripreme i ponovni ulazak u reprezentaciju. Sledeće sezone se nadam još boljem rezultatu“ – utisci su Nikole Peraka.


Ostali rezultati bačkopalanačkih kajaških reprezentativaca na regati Olimpijskih nada u Poznanju:

  • K-1 1000, Anja Damnjanov (2002) – polufinale, 4:26.223
  • K-1 1000, Jovana Mladenović (2003) – polufinale, 4:40.615
  • C-1 200, Bojana Mihajlović (2001) – polufinale, 55.963
  • K-2 200, Nikola Krnač/Vuk Sauer (2001) – polufinale, 34.938
  • C-1 500, Bojana Mihajlović (2001) – kvalifikacije (10. ukupno vreme)
  • K-2 500, Jovana Mladenović – Anja Damjanov (2002/2003) – kvalifikacije (14. ukupno vreme)
  • K-2 500, Anja Damjanov – Jovana Mladenović (2002/2003) – polufinale, 1:57.298

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here