Novogajdobrani čuvaju i neguju tradiciju

Održani "Dani kolonizacije Nova Gajdobra 2018."

1201

Prošlog vikenda (13.-16.09.) u organizaciji Saveta MZ Nova Gajdobra organizovana je druga po redu manifestacija „Dani kolonozacije Nova Gajdobra 2018“.


Ideja da se organizuje ovakva manifestacija potekla je iz težnje stanovnika Nove Gajdobre da očuvaju i neguju tradiciju, običaje svojih predaka koji su kolonizacijom krajem 40 godina XX veka iz raznih krajeva bivše države naselili Novu Gajdobru.

Program ovogodišnje manifestacije je osmišljen tako da traje 4 dana i da je prilagođen mladima. Prvog dana u saradnji sa dramskim studiom „Ars liberi“ organizovana je dečija predstava i nagradna lutrija koju je posetilo oko 70 dece iz našeg mesta. Takođe, u saradnji sa Majom Pilipović i Savetom za rodnu ravnopravnost opštine Bačka Palanka organizovana je radionica za žene na temu izrade i ukrašavanja kolača.

Drugi dan je bio rezervisan za književno-guslarsko veče gde su učešće uzela deca iz Osnovne škole „Aleksa Šantić“ čitajući stihove Dučića i Šantića i guslari iz Udruženja „Njegoš“ iz Vrbasa. Takođe, zahvaljujući Josipu Švecu i Olji Nađ prezentovan je film o Novoj Gajdobri i prvim godinama kolonizacije. Nikola Janičić je priredio izložbu starih slika na datu temu što je izazvalo veliku pažnju i interesovanje građana.

Treće veče je bila rezervisano za dodelu plaketa zaslužnim pojedincima iz različitih oblasti života i rada. Plakete su dodeljene Nedeljku Šušnici iz oblasti umetnosti, Veseljku Trivunoviću – sport, Đorđu Grgureviću – privreda, Danilu Lučiću – nauka, RTV Vojvodina za medijsku promociju, Fondaciji „Tijana Jurić“ i osnivaču Igoru Jurić – oblast humanitarnog rada.

Specijalna zahvalnica uručena je Aleksi Pecelju iz Sidneja – Australija za promociju ovog mesta. Nakon toga usledio je nastup KUD „Jovan Dučić“ Nova Gajdobra sa gostima iz Čelareva, Paraga, Sečnja.

Poslednji dan je imao ekološko-humanitarni karakter jer je u saradnji sa UG „Čepom do osmeha“ pravljen mozaik od čepova na sportskim terenima gde su učešće uzela deca iz Nove Gajdobre.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here