Remi u opštinskom derbiju, trijumf „Mladenova“

Vojvođanska šahovska liga Bačka - Novi Sad

541

Sedmo kolo Vojvođanske lige Bačka – Novi Sad donelo je veliku borbu između četiri vodeće ekipe.


U opštinskom derbiju četvrtoplasirana „Bačka Palanka“ ugostila je dosadašnjeg lidera gajdobranski „Hercegovac“. Pošto su obe ekipe izašle u najjačim sastavima, očekivao se zanimljiv meč i velika borba što se i obistinilo.

Na kraju nije bilo pobednika jer se meč završio nerešeno 3:3. Sve je počelo brzom pobedom gostiju na prvoj tabli. Majstorski kandidat Pavkov neočekivano je savladao sigurno najjačeg igrača lig internacionalnog majstora Runića. Posle zanimljive igre i remija između Tepića i Popovića, omladinac Micić je nakon svoje slabe igre u otvaranju u završnici iskoristio grešku Popovićke i izjednačio na 1,5:1,5.

Potom su gosti ponovo poveli jer je Čiča posle preokreta savladao Ignjatovića. U preostale dve partije Matović je uspešno odigrao cajtnot protiv Dukića i stajao bolje, ali je Pecelj u završnici imao dva pešaka više protiv Brajića i činilo se da će Gajdobrani dobiti meč. Međutim, Pecelj previđa šah u potezu, pa je izgledalo da sada Brajić dobija partiju. Na kraju u obostranom cajtnotu gostujući igrač večnim šahom spašava remi, a Matović realizuje prednost i izjednačuje na 3:3. Dakle, zanimljiv i buran opštinski derbi.

Rezultati po tablama: Runić – Pavkov 0:1, Matović – Dukić 1:0, Tepić – Popović remi, Brajić – Pecelj remi, Ignjatović – Čiča 0:1 i Micić – Popović 1:0. „Hercegovac“ je sada drugi na tabeli sa osvojenih 16 meč bodova i 26 poena.

„Bačka Palanka“ je i dalje na četvrtom mestu sa 12 meč bodova i 26 poena. U narednom pretposlednjem kolu Gajdobrani dočekuju „Detelinaru“, a Palančani „Temerin“.

I u drugom derbiju je bilo burno. „Mladenovo“ je ugostilo trećeplasiranu ekipu „Srbobrana“ i zabeležilo minimalnu, ali zlata vrednu pobedu od 3,5:2,5. Neočekivano, gosti su došli sa igračem manje pa je Parežanin dobio partiju bez borbe. Nakon brzog remija Mladenovića, omladinac Radić je bio slabiji od svog protivnika i izgubio partiju.

Pobeda Kovačevića donela je prednost domaćinu, ali je Krejić previdom u nešto slabijoj poziciji doprineo da gosti poravnaju rezultat. Činilo se da će i u ovom meču biti nerešeno jer je pozicija u poslednjoj partiji bila objektivno remi. Međutim, internacionalni majstor Rogač koristi slabije snalaženje svog protivnika u cajtnotu i obezbeđuje minimalnu pobedu.

Sa osvojenih 18 meč bodova i 25,5 poena Mladenovljani su izbili na čelo tabele sa najvećim šansama za šampionsku titulu. U narednom kolu naša ekipa odlazi u goste ekipi „Čenejca“. Meč se igra u subotu, 22. septembra od 17 časova.

Južnobačka liga – Nova pobeda Tovarišana

Visokom pobedom od 5:1 protiv domaćina druge ekipe „Jugovića“ Tovarišani su iskoristili međusobni remi ekipa „Pravi potez“ i „Kraljica“ i izbili na drugu poziciju. „Vojvodina“ sada ima 14 meč bodova i 25,5 osvojenih poena. U nedeljnom meču cele poene za našu ekipu, uz dobru igru, obezbedili su Parnicki, Šebez, Popović i omladinac Lalić, dok su Rajak i Ilić remizirali.

U narednom kolu „Vojvodina“ dočekuje lidera ekipu DŠK „Kapablanka“ iz Novog Sada, ali na žalost bez mogućnosti da ga pretekne jer su gosti, dva kola pre kraja, već obezbedili sedam meč bodova prednosti. No, pobeda bi dobro došla ne samo zbog prestiža nego da se očuva druga pozicija na tabeli.

Međuopštinska liga Vrbas – Obrovčani uknjižili prve bodove

Konačno je i „Borac“ iz Obrovca uknjižio prve meč bodove. Savladana je gostujuća druga ekipa „Sutjeske“ sa minimalnih 3,5:2,5. Gosti nisu imali predstavnika na prvoj tabli, pa je Tešić dobio partiju bez borbe. Svoje protivnike još su primorali na predaju Matković i Ljubojev. Remizirao je Radivojkov, dok su Perić i Polić poraženi. „Borac“ sada ima 3 meč boda i 9 osvojenih poena, ali je još uvek na poslednjem sedmom mestu.

Druga naša ekipa u ovom rangu takmičenja „Gimnazijalac“ je bila slobodna. Sa 6 meč bodova i 14 poena gimnazijalci su četvrti na tabeli. Naredne nedelje na programu je poslednje sedmo kolo. Naše ekipe sastaju se međusobno. Domaćin je „Gimnazijalac“, a meč je zakazan za nedelju, 23. septembar sa početkom u 10 časova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here