23. Petrovački dani pozorišni: „ILUZIONISTI“

23. petrovské dni divadelné: "ILUZIONISTI"

578
Foto: Igor Bovdiš

23. Petrovački dani pozorišni: „ILUZIONISTI“

  • Autor Bengt Ahlfors, Helsinki
  • Réžia Michal Babiak, Bratislava
  • Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, Zvolen

Režiser Michal Babiak veoma teško može da nas iznenadi, navikao nas je na dobro promišljenu režiju. U svom radu koristi izražajne pozorišne elemente koji na najpogodniji način izražavaju misao do koje mu je stalo, uspeva da angažuje za pojedine role prikladan, kvalitetan glumački potencijal, temu prilagodjava okolnostima i zahtevima trenutka a to sve zajedno čini njegov rad uspešnim. Od njega uvek očekujemo najbolje tako da nas ni ovaj put nije izneverio.Jedino iznenađenje je odabir autora teksta, o kojem u našoj sredini dosad nismo imali priliku da čujemo mada je on poznat i priznat na svetskoj dramaturškoj sceni. No, ta je stvar je u direktnoj vezi  sa  prevodjenjem nordijskih jezika kod nas.

Foto: Igor Bovdiš

Bengt Gunnar Ahlfors je finsko-švedski autor, studirao je u Švedskoj, piše na švedskom jeziku a živi u Helsinkiju. Najpre pozorišni kritičar, dramaturg, koji režira vlastita dela i muzičar, nagrađen je 2006. godine, najvećom Finskom nagradom za umetnost i kulturu a 2016. godine dobio Tollanderska priset, koju Švedsko literarno udruženje dodeljuje u Finskoj.

Iluzionisti nisu njegovo prvo delo u kom analizira fenomen pozorišne umetnosti, ovoga puta se koncentrisao na suštinu pozorišne magije a to su glumac, pisac i gledalac. Autoru ovog priloga se posebno svideo stav autora, jer je gledaocu dao ulogu lekara: pogodio je metu, jer ovi „naučni intelektualci“ se odnose prema umetnosti i intelektualizmu upravo onako kao i Ahlforsov lekar!

Mladi Marek Rozkoš je odigrao lekara sasvim pristojno, dok je Iveta Marcineková u ulozu spisateljice ispoljila izvanredan osećaj za meru a to se posebno da videti u intonaciji cinizma kroz balansirajnje na granici vulgarnosti mada je pojedinim trenutcima preterano hiperaktivna na samoj ivici podnošljivosti, što je pretpostavljamo, posledica rediteljskih zahvata.

Foto: MedijaPortal

Vladimír Rohonj u ulozi ostarelog glumca pred kraj prosečne karijere ležerno i sa lakoćom je otelotvorio  hipohondra kome je wiski redovan i svakodnevni prijatelj. Imali smo priliku da vidimo precizno vođenje lika već dokazanog barda Zvolenačkog pozorišta „Jozef Gregor Tajovský“.

Muzička komponenta je veoma pažljivo odabrana i savršeno se uklapa tako da nas je cela predstava osvojila ležernim komičnim tonom i pažnje vrednim dijalozima u kojima se stvarnost i iluzija sukobljavaju.

Foto: MedijaPortal

Bravo za autorsku predstavu M. Babiaka, bravo i za glumački tim!


23. petrovské dni divadelné: „ILUZIONISTI“

  • Autor Bengt Ahlfors, Helsinki
  • Réžia Michal Babiak, Bratislava
  • Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, Zvolen

Režisér Michal Babiak nás už len ťažko prekvapí:zvykol nás na dobre premyslenú réžiu, praktikuje divadelné  výrazové  prvky ktoré najvhodnejším spôsobom vyjadria myšlienku o ktorú mu ide, dokáže obsadiť roly  príkladným kvalitným hereckým potenciálom,  témou sa  prispôsobuje trebars aj okolnostiam a požiadavkám okolia a doby a to spolu  číní jeho prácu úspešnou. Od neho očakávame vždy len dobré, dokonalé: ani tentoraz nesklamal. Prekvapil nás ale výberom autora, o ktorom v našom prostredí dosiaľ nebolo počuť; vo svete áno. No je to záležitosť súvisiaca s prekladaním z nordických jazykov.

Foto: MedijaPortal

Bengt Gunnar Ahlfors je Fín, ktorý študoval vo Švédsku aj píše švédčinou. Najprv divadelný kritik, dramatik, režisér ktorý režíruje vlastné diela a hudobnik, ktorý získal v roku 2006 Fínsku cenu za umenie a kultúru a v roku 2016 Tollanderska priset, ktorú Švédsky literárny spolok udeľuje vo Fínsku. Iluzionisti nie sú jeho prvým dielom, v ktorom sa zaoberá fenoménom divu divadelného umenia, ktorý v Iluzionistoch ohraničil na zónu podstaty divadelného divu, a tou sú herec, spisovateľ a divák.Autor tohto príspevku osobne oceňuje, že divákovi dal úlohu lekára:trafil target, lebo títo „vedci“ intelektuáli“ majú k umeniu a intelektualizmu práve toľko, čo Ahlforsov lekár!Slušne ho podal mladý Marek Rozkoš, kým Iveta Marcineková v úlohe spisovateľky prejavila nevidaný cit pre mieru  intonácie  cynizmu balansovaním na hranici vulgárnosti , kým miestami bola hiperaktívna do neznesenia, čo asi zapríčinila dramaturgia.

Foto: MedijaPortal

Vladimír Rohoň v roli starnúceho herca pred ukončením priemernej kariéry ležérne a s ľahkosťou zahral hypochondra priteliaceho sa s whisky:bol to excelentný výkon talentovaného a dokázaného barda zvolenského divadla Hhudba bola veľmi vhodne volená a vôbec, celé predstavenie nás osvojilo ležérnym komckým  tońom, pozoruhodnými dialogmi pričom skutočnosť a ilúzia boli neustále konfrontované.

Foto: MedijaPortal

Bravo za autorské predstavenie M. Babiaka, bravo i za glumački tim!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here