Da li nekom smetaju nestranački direktori škola u Bačkoj Palanci?

21
12095

BAČKA PALANKA: Iako je od početka školske godine prošlo gotovo mesec dana, Gimnazija „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci još uvek nema direktora.


Nastavničko veće većinski je i u roku izabralo dosadašnju direktorku, magistra biologije, Tamaru Antić, svoju odluku poslali su nadležnima, međutim ministar je do sad nije postavio za direktora. Ministar prosvete Mladen Šarčević, 3. septembra dao je izjavu listu „Danas“ u kojoj je rekao da će postavljati one direktore koje većinski izabere nastavničko veće. Ipak, u ovom slučaju, do sad to nije urađeno, a za vršioca dužnosti direktora izabrana je osoba koja se nije našla ni među kandidatima.

mr Tamara Antić

Za vreme svog mandata kao direktor bačkopalanačke gimnazije, mr Tamara Antić, stekla je veliko poštovanje kako svojih kolega tako i roditelja i učenika. Škola je u tom periodu dobila veliki broj nagrada i priznanja za uspehe kolektiva i đaka. Tamara Antić je nestranačka ličnost. Da li će uprkos njenom odgovornom i uspešnom radu, ipak prevagnuti ovaj drugi tas i tako naneti štetu ne samo njoj i kolektivu ove škole već možda i učenicima?

Istraživali smo šta se i zašto dešava u bačkopalanačkoj Gimnaziji

Odgovora nadležnih nema. Zbog cele ove situacije zaposleni i sindikat Gimnazije „20. oktobar“ pisali su Ministru prosvete Mladenu Šarčeviću u kom traže ili da imenuje izabranog kandidata ili to odbije uz obrazloženje.

Ukoliko se to ne desi, oni su najavili protest za petak 28.09., a zatim i štrajk skraćenjem časova na 30 minuta u ponedeljak 1. oktobra. Ukoliko ni do ponedeljka 8. oktobra od ministra ne dobiju adekvatan odgovor, zaposleni potpuno obustavljaju rad.

„Iako postoji mogućnost da zbog potpune obustave rada zaposleni dobiju otkaz, to ih ne sprečava da se ujedine i do kraja se izbore za izbor direktora koji je izglasan velikom većinom. Po zakonskoj proceduri, nakon izbora direktora od strane nastavničkog veća, svoje mišljenje treba da da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, međutim oni to nisu uradili. Kako nam je posle rečeno iz ministarstva, oni ne znaju šta se dalje radi u takvim slučajevima. Mi se sad pitamo ako ne znaju oni koji su pravila i zakone pisali, ko treba da zna“, rekao je za BAP VESTI predstavnik opštinskog sindikata Stevan Jurić.

„Zaposleni i sindikat Gimnazije „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci smatraju da nema nikakvih prepreka da ministar imenuje kandidata koji je dobio poverenje nastavničkog veća, kojeg je predložio školski odbor. Činjenica da Pokrajinski sekretarijat nije dao saglasnost ni jednom kandidatu koji je učestvovao na konkursu, po nama nije prepreka za imenovanje direktora“, stoji u saopštenju sindikata.

Zakon o osnovnom obrazovanju u članu 123, stav 2 i 3 propisuje:

„Direktora ustanove čije sedište se nalazi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine imenuje ministar, uz prethodno pribavljenu saglasnost nadležnog organa autonomne  pokrajine. Ukoliko nadležni organ autonomne pokrajine ne dostavi saglasnost u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, smatra se da je saglasnost data.“

Pismo ministru

U pismu ministru pored zahteva za izbor Tamare Antić za direktora stoje i pitanja koja ukazuju na brojne nelogičnosti u ovom slučaju:

 • Zašto za V.D. direktora nije izabran dosadašnji direktor s obzirom da je takva procedura u drugim školama (u ekonomskoj školi za vršioca dužnosti istog dana imenovan je prethodni direktor Tomislav Đuretić)
 • Zašto od 2. jula 2018. (kada su završeni svi inspekcijski pregledi) do 31. avgusta Pokrajinski sekretarijat nije doneo odluku o saglasnosti za direktora škole. Pokrajinski sekretarijat imao je na raspolaganju 55 dana za odlučivanje.
 • Zašto Pokrajinski sekretarijat nije dostavio Ministru prosvete dokumentaciju koju je ova škola dostavila još 29. maja?
 • Zbog čega je nemoguće doći do informacije da li je dokumentacija sa ili bez mišljenja Pokrajinskog sekretarijata uopšte stigla do Ministarstva prosvete?

Zašto je protest zabranjen?

U razgovoru sa Stevanom Jurićem saznali smo da policija nije odobrila održavanje prostesta ispred gimnazije jer se na taj način „ugrožava bezbednost Republike Srbije“.

„Protest ćemo ipak održati, podnećemo zahtev za drugu lokaciju“, kaže Jurić.

21 KOMENTARA

 1. U ovoj vesti ima netacnih podataka. Tamara A. nije magistar biologije, nego poljoprivrede. Bila je stranacki angazovana, moze se proveriti… Stevan Jurić organizuje strajk, jer ga je direktorka drzala na platnom spisku, a nema zavrsen fakultet. Vecina ostalih strajkaca je po slicnim osnovama direktorka zaduzila skrivajuci prijave roditelja zbog namestanja privatnih casova izmedju 2 nastavnice, fizickog kaznjavanja djaka i sl… Dobar deo nezadovoljnika uopste nema odgovarajucu strucnu spremu ili su je nabavili u ustanovama poznatim po lakom dobijanju u zemlji ili BiH (Zrenjanin, Pristina, Pale…). Na ekskurzije su dvoje gorepomenutih obavezno isli (po cenu da ne idu razredne staresine) – cak i kad je bila eksterna kontrola, forsirali su putovanja na projekte osrednjih djaka – koje su (naravno) licno vodili, itd… Zasto strajk sada? Pa nije moglo pre, dok se T. A. ne vrati sa projekta koji je sama sebi namestila pre isteka mandata (kao i svake godine u isto vreme). Ta klika je skrivala radna mesta i delila pare koje su se ipak isplacivale. Naravno da su sad nezadovljni, jer su im se izmakle sinekure, ali ne treba zaboraviti da ta grupa bukaca nije vecina zaposlenih u kolektivu. Kad bi se procesljalo poslovanje nje i njenog prethodnika, bilo bi tu posla za policiju…

   • Hahaha… Pa jel’ to sve sto imate da kazete? Sve se moze proveriti, pa da vidimo ko laze. Kad nema argumenata, proglasi ga partijskim aktivistom… Nisam spao na sendvice i sokice iz partijskih budzeta – pogotovo ne bivsih radikala. Pitaj T. gde su nestali skolski laptopovi za pocetak…

  • halo postoji i slovo č i š nisi se opismenio ali znadeš sve tajne o Tamari i Stevi? želiš biti šerlok? možeš završiti u policiji zbog
   bavljenja poslom za koji niste kvalifikovani … a smatram da treba da vas predaju sudu zbog lažnih podataka koje iznosite. no niste vi krivi takva je palanka… svo zlo je smešteno u palanci!
   ja bih dodao samo jedno a to je da je pogrešno iznešena činjenica u vezi vanstranačke pripadnosti?
   kada je dolazilo višestranačje trubilo se kako rukovodilac ne mora biti član ni jedne stranke
   da se to dešavalo samo u omraženom periodu SFRJ!

   • Извин’те због „ошишане“ латинице – у питању је лењост у промени тастатуре… A што се писмености тиче, да ли те је учила учитељица да реченица почиње великим словом? За знаке интерпункције ти је већ већи изазов, знаш ли где се ставља зарез? Али хајде, зови полицију или бар докажи шта од овог није истина. Јаки сте само у чопору, па сте на јучерашњи скуп довели и родбину.

   • Па нема тајни о твојим љубимцима… Ово сви знају. Што се тиче писмености, ти си тек далеко доспео – Не знаш да реченица великим словом? А знаци интерпункције су ти тек изазов… Баш би и требало ангажовати полицију, свашта би испливало. Оно што не можете схватити је да директора не бирају самоуправљачи, него поставља министар…

   • Акредитације се добијају за предстојећи период, а не протекли… За то што питаш постоји провера квалитета и нема установе у земљи која је није прошла. Као што знамо, све се у Србији може купити… Сећа ли се неко продаје диплома у Крагујевцу, и то у државаној установи? Да ли је неко одговарао за то? Ово у Паланци је борба врабаца у прашини.

 2. Ovakva odluka je katastrofalna po gimnaziju, ali nista nije bolja situacija ni u drugim skolama. S druge strane dosadasnji nacin izbora direktora doveo je do stvaranja kaste profesora koji radna mesta cuvaju svojoj deci kao dedovinu Bogom danu ali i to nije samo njihova boljka primera je svuda

 3. „Marko“ je kombinacija više ličnosti. Jedna od njih je osoba kojoj je sindikat bio dobar kada joj je pomagao da bude u istom položaju kao i nastavnici – dakle da dobije veću platu, sada joj sindikat ne valja pošto sa novom direktorkom može da ima povoljniji „dil“. Posle će joj valjda sindikat opet biti dobar. Druga ličnost vidi sebe kao budućeg direktora koji će „dok se dva svađaju treći profitirati“, a treća je osoba koja je zaposlena u gimnaziji ali, samo zaposlena, – nikada nije učestvovala u radu gimnazije, ne zna kako škola treba da funkcioniše ali je u ovoj prljavoj igri izvukla trenutnu korist za sebe, nešto je dobila i obavezna je da nešto da, a za posle važi ona stara izreka – „o tome ću misliti sutra“.
  Molim sve dobronamerne da ignorišu ove nebitne i, u stvari, nesrećne osobe.

 4. Ja sam čuo da je bivša direktorka terala profesore da daju učenicima kečeve, a onda uzimala od učenika od 5 do 10 hiljadarki da im sredi popravljanje ocena. Beštija.

 5. Марко је љут јер је код Тамаре имао 4 из биологије.

  • Марко није љут, већ га све ово забавља… И имао је ту срећу да не постане жртва нашег образовног система тако што би му неко такав предавао.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here