Karađorđevu stari sjaj – Svečano otvoren prvi „Kup Vojske Srbije“ u Bačkoj Palanci

2028
Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica, svečano je otvorio prvi Kup vojske Srbije

BAČKA PALANKA: Prvi „Kup Vojske Srbije“, otvoren je juče u Bačkoj Palanci, a reč je o manifestaciji koja će se odvijati u Karađorđevu gde se danas organizuje izložba rasnih pastuva lipicanerske i arapske rase i revijalna vožnja, a u nedelju pet kasačkih i četiri galopske trke, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Pukovnik Radmilo Kravić iz Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane istakao je da ergela Karađorđevo, osnovana krajem 19. veka, danas ima 105 konja rasa nonijus, engleska punokrvna, lipicanska i poni, kao i dvadesetek ždrebadi i 15 grla arapske i engleske rase doniranih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pukovnik Radmilo Kravić na otvaranju Kupa vojske Srbije

Kravić je podsetio na uspehe te vojne ergele u drugoj polovini 20. veka kada su, kako je rekao, grla iz Karađorđeva bila među vodećim na mnogim jugoslovenskim hipodromima.

Takvi uspesi su, kaže, učinili da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije posle pauze od 12 godina ožive konjički sport i konjarstvo u tom kraju.

Pehari namenjeni pobednicima prvog Kupa vojske Srbije

„Da bi se naši ambiciozni planovi ostvarili ove godine su renovirani svi objekti u ergeli Karađorđevo, rekonstruisane staze, obnovljena instalacija, renoviran hipodrom i restoranski objekat, obnovljene tribine“, rekao je Kravić.

Time su, kako je dodao, stvoreni svi uslovi za održavanje stalne manifestacije „Kup Vojske Srbije“, a grla vojne ergele ponovo će, kaže pukovnik, učestvovati na galopskim trkama širom naše zemlje.

Manifestaciju je svečano otvorio predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica, a na otvaranju su nastupila lokalna kulturno-umetnička društva „Kosta Abrašević“ i „Koreni“.

Folklorni program na otvaranju Kupa vojske Srbije

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here