Forum o organskoj proizvodnji u Selenči okupio proizvođače iz Evrope

0
467

SELENČA: Sistem sertifikacije i kontrole organske hrane u Srbiji u skladu je sa sistemom propisanim regulativom EU, što potrošačima u našoj zemlji garantuje kvalitet i sigurnost da su organski proizvodi proizvedeni po najstrožim kriterijumima i standardima, poručeno je sa juče (28.09.) održanog 12. Međunarodnog foruma organske proizvodnje u Selenči.

Forumu koji je organizovao Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), uz podršku Vlade AP Vojvodine, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri (Slovačka), Evropske preduzetničke mreže Srbije, Višegradskog fonda i Interreg IPA CBC Programa Hrvatska-Srbija, prisustvovalo je oko 250 gostiju iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja. Centralna tema skupa u Selenči, naselju u Opštini Bač bila je „Sertifikacija u organskoj proizvodnji“.

„U Srbiji je, prema prošlogodišnjim podacima, pod organskim površinama 13.423 hektara. Vojvodina je vodeći region u ovoj proizvodnji. U 2015. godini imala je 10.163 hektara, a povećava se i broj parcela, kao i obim stočarske organske proizvodnje“, izjavio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Marko Rovčanin.

On je naglasio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u 2018. napravio značajan iskorak u subvencionisanju ove proizvodnje – povećan je procenat sufinansiranja, a namenska konkursna linija inovirana je podrškom za nabavku priključne mehanizacije. Za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije, te nabavku priključne mehanizacije iz pokrajinskog budžeta dato je 10 miliona dinara, a podrška iznosi 80 odsto.

Organski proizvođači u Vojvodini mogu da ostvare i podsticajna sredstva i po osnovu drugih konkursnih linija, kao što je nabavka sistema za navodnjavanje, plastenika, opreme za stočarsku proizvodnju, protivgradnih mreža. Za te investicije mogu da dobiju povraćaj i do 70 odsto, kazao je Rovčanin.

Međunarodnim poslovnim susretima AgroOrganik B2B 2018, održanim u okviru Foruma prisustvovalo je oko 60 učesnika iz devet zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here