Otvorena izložba fotografija i tekstova: Prebilovci

979

BAČKA PALANKA: U okviru duhovnih svečanosti „Pod pokrovom Bogorodice“ u nedelju 30. septembra 2018 godine, u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ u Bačkoj Palanci, otvorena je izložba fotografija i dokumenata „Prebilovci“ autora Dragoslava Ilića i Predraga Loza, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Bačka Palanka i Srpskog nacionalnog društva Prebilovci. O ovom zločinu, učinjenom nad golorukim srpskim stanovništvom sela Prebilovaca i Donje Hercegovine, govorio je Milenko Jahura, predsednik Srpskog nacionalnog društva PREBILOVCI, a potom i Goran Lučić Đurica, publicista.

U svom izlaganju, gospodin Jahura je istakao sledeće: „Izložba svedoči istinu o stradanju srpskog naroda i njegovoj borbi za opstanak i predstavlja kulturu sećanja na žrtve, a kao takva je neobično važna za opstanak svakoga naroda, koji je imao ovakkva ili slična tragična iskustva, a nama se to vekovima dešava i ponavlja. Najstrašnije je ono koje se desilo u NDH od 1941-1945 . To je jedno, sigurno, od glavnih, ako ne i glavno obeležje celokupne srpske istorije. To su čak rekli i japanci, u jednom istraživanju, da je stradanje Srba, jedno od bitnih obeležja istorije 20. veka. U tom istraživanju, si nezvanično konstantovali da su Prebilovci četvrto najstradalnije selo na svetu u Drugom svetskom ratu i najstradalnije selo u Evropi u istom ratu“

U otvaranju izložbe učestvovao je i crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj“ sa svojim dirigentom Snežanom Žujić. U samom početku, hor je otpevao tropar Svetim mučenivima prebilovačkim i donjohercegovačkim, potom, nakon prvog izlaganja, kompoziciju Vpamjat vječnuju i na kraju Vječnuju pamjat.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve je 29 maja 2015. godine, prebilovačke i donjohercegovačke mučenike, pribrojio Saboru Svetih, koje je Gospod već proslavio u Carstvu Nebeskom, nakon njihove mučeničke smrti i ispovedništva. Sveti prebilovački i drugi novomučenici se prosavljaju 6. avgusta/24. jula

Pre 77 godine, 6. avgusta 1941. godine, lokalne ustaše su u jami Golubinki, u selu Šurmancima kod Međugorja, ubile skoro sve žene, devojke i decu iz sela Prebilovaca (po dokumentima njih oko 600). Mošti prebilovačkih i drugih donjohercegovačkih novomučenika izvađene su iz 13 jama i više drugih stratišta u junu 1992. godine. Od strane hrvatskih snaga uništene su eksplozivom u kripti spomen crkve koja se gradila u Prebilovcima.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 14. oktobra 2018. godine

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here