Plaketa tvrđavi Bač

837

BAČ: Bronzana plaketa kojom je Evropska unija nagradila projekat “Vekovi Bača” za restauraciju kulturnog nasleđa u toj opštini, danas je svečano otkrivena na Donžon kuli tvrđave Bač koja datira iz 14. veka.

Plaketu su otkrili Tibor Navračič, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport i Snežana Kvadvlih Mihailović, generalni sekretar Evrope nostre.

– Nagrada EU za kulturno nasleđe koju je dobio projekat “Vekovi Bača” predstavlja zasluženo priznanje – rekao je Navračič, naglasivši da je investiranje u kulturu od ključnog značaja za budućnost Evrope.

– Kao što je nacionalna šarolikost Vojvodine spojena u sklad kojim se ponosimo, tako i čuvanje svega što su nam ostavili vekovi koji su za nama i generacije koje su u njima živele, bez obzira na to kojoj civilizaciji, naciji ili konfesiji pripadali, smatramo prvorazrednom obavezom i zadatkom – rekla je pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević.

Svečanosti u Baču prisustvovali su i pomoćnica ministra kulture Srbije Asja Drača Montean, ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednik opštine Bač Borislav Antonić i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

Ovu nagradu dobili su i paviljon kneza Miloša u Aranđelovcu i katalogizacija državne umetničke zbirke u Beogradu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here