Deca i roditelji nisu svesni opasnosti koje vrebaju na društvenim mrežama

Održana tribina Fondacije "Tijana Jurić"

1168

BAČKA PALANKA: Juče (04.10.) u sali Komiteta u Bačkoj Palanci održana je tribina Fondacije „Tijana Jurić“, pod nazivom „Ukradena bezbednost“.


Predavač tribine bio je Tijanin otac, Igor Jurić koji je zaposlenima u PU „Mladost“, roditeljima i svim ostalim zainteresovanim građanima pričao o trgovini ljudima, zaštiti dece na internetu, i vršnjačkom nasilju.

Prisutnima su prikazani kratki filmovi nastali na osnovu istinitih događaja – otmice, trgovina ljudima, silovanja i zlostavljanja, kao i vršnjačkog nasilja. Za potrebe ovih filmova, rekonstruisani su neki od najtežih slučajeva, a na osnovu ispovesti žrtava.

Posebna pažnja na ovoj tribini posvećena je zaštiti dece na internetu i društvenim mrežama. Kako prepoznati da li se neko krije iza lažnog profila na Fejsbuku, na koji način pedofili stupaju u kontakt sa svojim žrtvama, kao i kako „biraju“ svoje žrtve samo su neka pitanja na koje je odgovore dao predavač.

„Kada vaše maloletno dete, uzrasta 11 godina na Fejsbuku ima između 400 i 500 prijatelja, budite sigurni da je među njima sigurno jedan pedofil“, rekao je Igor Jurić.

On je takođe pričao o fenomenu „lajkova“ na ovoj društvenoj mreži i na koji način oni mogu da budu potencijalna opasnost.

„Glavna i najbolja zaštita dece na internetu jeste upravo vi, roditelji. Zato razgovarajte sa svojom decom, jer poverenje koje oni imaju u vas je od najvećeg značaja i to sutra može da im spase život“, poručio je Igor Jurić.

Ova tribina je druga u nizu aktivnosti predviđenih Sporazumom o saradnji između Opštine Bačka Palanka i Fondacije „Tijana Jurić“ koji je potpisan 28. avgusta 2018. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here