Nagrada „Evropa Nostra“ (FOTO)

Bronzana plaketa tvrđavi Bač

670

Na prostoru Bačke tvrđave, u ponedeljak 01. oktobra 2018. godine održana je svečanost otkrivanja bronzane plakete na donžon kuli kojom je Evropska unija nagradila projekat „Vekovi Bača“ u kategoriji konzervacije kulturnog nasleđa.


Idejni tvorac i realizator projekta „Vekovi Bača“ je gospođa dr Slavica Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja već godinama radi na ovom projektu u opštini Bač.

Plaketu su otkrili Tibor Navračič, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, i Snežana Kvadvlih-Mihailović, generalni sekretar Evrope Nostre. Svečanosti su prisustvovali pomoćnica ministra kulture Asja Drača Montean, ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, predsednik opštine Bač Borislav Antonić, pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

Gosti su nakon prigodnog programa na srednjovekovnoj tvrđavi posetili i franjevački samostan u Baču, gde se privodi kraju realizacija projekta obnove i rehabilitacije samostana koju finansira Evropska unija.

Nakon okruglog stola koji je održan u holu OŠ “Vuk Karadžić” organizovana je poseta pravoslavnog manastira u Bođanima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here