„Zavičajno odeljenje: juče, danas, sutra“

Okrugli sto u Osijeku: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: mesta susreta i saradnje.

500

U četvrtak, 20. septembra 2018. godine u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku, održan je 3. okrugli sto: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: mesta susreta i saradnje.


Okrugli sto je organizovan sa ciljem otkrivanja i predstavljanja zavičajnih fondova u različitim vrstama biblioteka i baštinskih ustanova radi pronalaženja poveznica, osoba i događaja, koji bi bili osnova međusobne saradnje i povezivanja kroz zajedničke projekte. Bibliotekari iz Hrvatske, Mađarske i Srbije su kroz 11 izlaganja izneli svoja iskustva u radu sa zavičajnom građom i bavljenja zavičajnim temama.

Bibliotekar Zavičajnog odeljenja NB „Veljko Petrović“, Dragana Petrić prezentovala je rad na temu „Zavičajno odeljenje: juče, danas, sutra“. Ovakav vid međunarodnog povezivanja i organizovanja okruglog stola, Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora rezultat je dugogodišnje saradnje Osijeka, Pečuja i Subotice još od 2014. godine kada je održan prvi skup.

Drugi okrugli sto održan je 2016. godine, a njegovi organizatori su i ove godine: Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Hrvatsko knjižničarsko Društvo, Komisija za zavičajne zbirke.

Zaključci skupa su da treba održati kontinuitet u održavaju okruglog stola, okupljanje dobrih praksi ne bi li ostvareni rezultati bili pretraživi i dostupni što širem krugu korisnika. Jedna od budućih tema trebala bi biti rešavanje pitanja autorskih prava te obnavljanje projekta saradnje “S obje strane granice”.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here