Nema dovoljno lekara

U razgovoru sa dr Goranom Stuparom, direktorom DZ "Dr Mladen Stojanović"

3250

U razgovoru sa roditeljima koji žive u selima opštine, saznali smo da većina njih smatra da deca na selu jednako kao deca u gradu zaslužuju da ih pregleda pedijatar.


I to ne tako što će dobiti uput za Bačku Palanku, već tako što će ih odvesti kod pedijatra angažovanog u seoskoj ambulanti, bar dva puta nedeljno. Skromni su i razumni. Ili čak samo kad su savetovališta.

Jedan broj njih sumnja u sposobnost lekara opšte prakse da pregledaju dete onako kako bi to uradio pedijatar specijalista. Sve dobijene odgovore u urađenoj anketi pročitali smo dr Goranu Stuparu, direktoru DZ “Dr Mladen Stojanović” koji nam je pokušao objasniti zašto se ovaj problem ne može, koliko god on imao dobru volju, tako jednostavno rešiti.

Fale pedijatri

Mi trenutno u Domu zdravlja imamo tri pedijatra koja rade u službi za zdravstvenu zaštitu predškolske dece i jednog pedijatra koji radi u školskoj ambulanti. Pedijatru za predškolsku decu normativ je 850 pacijenata, dok je ta brojka za pedijatra u školskoj 1.500 pacijenata tačnije dece.

Po poslednjoj statistici u opštini Bačka Palanka ima 6.697 dece uzrasta od 1 do 14. godina, od 15 do 18. godine 2.014. Brojke mogu da zamaraju, ali ja sam dužan da ih navedem iz razloga što se iz njih najbolje vidi da mi nemamo dovoljan broj pedijatara koji bi zbrinuli svu decu iz naše opštine.

Dnevno svaki pedijatar pregleda oko 45 dece, nekad i više, iako mu je normativ koji mora ispoštovati 30. Možda bi pedijatri pregledali u smeni i više od 45, ali onda bi pregled pao na svega pet minuta, a za tako malo vremena ne može se obaviti ozbiljan specijalistički pregled deteta.

U takvim uslovima, ja ne mogu nijednog od njih slati na selo, jer već u Domu zdravlja mere njihovog izvršenja pregleda su preko normativa. Uz to, država nema finansijskih sredstava za angažovanje još jednog pedijatra. Iovako nam je smanjivan broj lekara, pa smo sa 86 koliko smo ih imali 2013. pali na brojku od 65 lekara, koliko ih imamo danas s tim da jedan nije aktivan jer je na poziciji direktora Gerontološkog centra.

Skoro, pa pedijatri

Ovaj problem nepostojanja pedijatra na selima država je, bar za sada, rešila tako što je izabranom lekaru opšte prakse na selima dala i ID broj 2 (koji imaju pedijatri), što znači da on može da obavlja i pedijatrijske preglede.

Zakonski gledano lekar opšte prakse bi mogao da bude izabrani lekar samo školskoj deci, dok bi za predškolsku to ipak morao biti pedijatar. Ali, u praksi je ovaj nedostatak rešen takošto je Fond za zdravstvenu zaštitu dodelio pomenuti ID2 i lekarima opšte prakse.

Iskreno, smatram da roditelji nemaju razloga za brigu, jer će svaki lekar opšte prakse ako proceni da je stanje deteta sumnjivo, urgentno… ga poslati kod pedijatra u DZ, tražeći laboratorijske analize. Uz to, obavezno zakazuje kontrolu za tri dana da bi mogao da prati stanje deteta.

Inicijativa lokalnoj samoupravi

Pedijatri nikada nisu postojali na selu. Ali,mi sagledavamo sugestije naših sugrađana i baš zbog toga postoji mogućnost da krenemo sa inicijativom prema lokalnoj samoupravi da proba da u budžetu predvidi sredstva za specijalizaciju (pedijatrije) nekom lekaru ili ćemo u sklopu svojih potraživanja za 2019. zahtevati od Opštine finansije za angažovanje pedijatra u određenim terminima na selima, iako se tu otvara problem kako podmiriti sva sela opštine.

Do sada nisam pričao sa predsednikom Opštine na ovu temu, ali to ću uraditi u narednom periodu. Lokalna samouprava nam je do sada mnogo puta pomogla.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here