Obustavljen štrajk u školi, imenovana direktorka (INTERVJU+VIDEO)

10
2679

BAČKA PALANKA: Juče (15.10) je Mladen Šarčević – ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja primio delegaciju Sindikata prosvetnih radnika Gimnazije „20. oktobar“ iz Bačke Palanke i imenovao Tamaru Antić za direktora ove škole. Na ovaj način je razrešena višednevna kriza u ovoj obrazovnoj instituciji, obustavljen je štrajk, a nastava se vratila u redovan program održavanja.

Tim povodom Tamara Antić je za BAP VESTI dala intervju.

Tamara Antić – Ditrektor Gimnazije „20. oktobar“

Sada kada se ova „drama“ u Gimnaziji stišala koji su vaši najsnažniji utisci?

– Na prvom mestu želela bih da se zahvalim roditeljima na razumevanju povodom svih ovih dešavanja i izvinim se zbog pometnje koja je trajala ovih dana. Žao mi je što je sve moralo na takav način da se odvija, ali očito da je to bio jedini način da se dođe do ministra. Znam da će neko reći da se manipuliše decom, ali to može reći neko ko ne poznaje naše učenike. To su pametni, mladi ljudi koji su više od svih nas osetljivi na nepravdu, koji i te kako mogu da procene kako stvari stoje.

Kako komentarišete stav ministra Šarčevića?

– Od raspisivanja konkursa za mesto direktora govorila sam, samo da to sve dođe do ministra (mislim na dokumentaciju), ubeđena, da kad on bude sve to video, da neće moći drugačije da se završi. Ispostavilo se da je stvarno tako, i da je ministar čovek koji može da se drži za reč! Ovom prilikom ja mu se zahvaljujem.

Vaš kolektiv je u ovoj situaciji u velikoj većini stao iza vas, ali bilo je i nastavnika koji nisu podržavali stav Sindikata. Kakvi su međuljudski odnosi sada u kolektivu i šta dalje? 

– Gimnazijski kolektiv je uvek važio za složan kolektiv. To ne znači da svi isto mislimo, nego da zajednički rešavamo probleme na koje nailazimo. Sva ova dešavanja su narušila odnose među kolegama, ali se nadam da će se oni popraviti. Na poboljšanju međuljudskih odnosa uvek treba raditi jer se to odražava na kompletan život škole i važan je faktor njenog dobrog funkcionisanja. U budućem periodu nastojaću da se u kolektivu, među svim zaposlenim, međuljudski odnosi postave na najvišem nivou.

Koja bi bila vaša poruka javnosti povodom događaja koji su pratili vaše novo postavljenje za direktora Gimnazije „20. oktobar“?

– Sve ovo što se desilo pokazalo je da se za istinu vredi boriti. Podrška kolega i svih onih koji su bili uz nas tokom proteklih dana daje snagu za dalje. Kada dobijete poruke od bivših đaka koji kažu da su „ponosni na svoje profesore koji su ovim postupkom ispredavali najvažniju lekciju bivšim i sadašnjim gimnazijalcima“, onda vidite da sva ta borba ima nekog smisla, da je to pravi put, i da se u tu našu decu usađuju prave vrednosti.

Zahvaljujemo se Tamari Antić i želimo joj uspešan novi mandat na mestu direktora bačkopalanačke Gimnazije.

10 KOMENTARA

 1. Štrajkbreher
  Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
  Idi na navigaciju
  Idi na pretragu
  Naoružani Pinkertonovi detektivi čuvaju štrajkbrehere pri dolasku na posao; ilustracija iz 1884. godine.

  Štrajkbreher (njem. Streikbrecher)
  je naziv za pojedinca koji obavlja redovni posao u poduzeću ili ustanovi gdje je proglašen ili se nastoji sprovesti štrajk. Pod time se podrazumijevaju bilo redovni zaposlenici koji su se odbili odazvati pozivu na štrajk, bilo osobe koje je poslodavac unajmio nakon štrajka u svrhu nastavka redovne djelatnosti i/li financijskog i psihološkog pritiska na radnike u štrajku.

  Zakonodavstva različitih država različito reguliraju korištenje štrajkbrehera, pa je tako u nekim zemljama dozvoljeno, a u nekim izričito zabranjeno zapošljavanje štrajkbrehera za vrijeme trajanja štrajka.

 2. Mislim da nisu neophodni posebni recnici koji bi morali da pojasne sta sve podrazumeva govor mrznje.U ozbiljnim zemljama bi se takodje ozbiljno odgovaralo za takvu vrstu govora.Sto se strajkbrejkera tice,2 puta nista je nista,strajk nije ni postojao.Niti postoji po zakonu pa ako ne postoji strajk ne postoje ni strajkbrejkeri.Ali,ocigledno postoje oni kojima je govor mrznje manir.

 3. Svaka cast ljudima koji su istrajali u svojim zahtevima, da nisu proslo bi sve kao sto svuda oko nas prolazi, samo slutim da ovi od gore ovo nisu ucinili drage volje i da ovde nije tacka nego zapeta.

  • Оља Нађ – просветни инспектор!!! Има ли краја глупостима у нашој ликалној самоуправи? Не знам ко је гори, да ли она која пристаје да се бави пословима о којима појма нема да би добила нешто заузврат или они који је користе да би остварили своје болесне амбиције и додељујуј јој послове који се тичу просвете, деце и омладине. По овоме се види колико им је стало до просвете у Бачкој Паланци. При томе се сви куну да су им деца на првом месту и да све раде у интересу деце.
   Вероватно мисле да ће се на том месту лакше осветити гимназији пошто јој нису дозволили да буде директор.

   • Шта је чудно? Жена је доказала да има разне таленте: Извештавала је са кобасицијаде на Полоју, правила емисије о куцама и мацама, водила предизборне митинге … Дакле, има све квалификације да као просветни инспектор штити законитост рада свих школа у општини.

   • Прича се да је бивша, краткотрајна директорка гимназије у петак 19. октобра дала отказ у гимназији. Такође се прича да ће од понедељка 22. октобра почети да ради у општинској управи као просветни инспектор. Ко каже да је у Србији тешко пронаћи посао? Потребно је само да се понудиш на правој месту.

 4. Lepoooo,znacu ova vasa je podobna! A,narod bi jos poverovao u pricu da niste u vladajucoj partiji.Cim je ne smenjuju,dobra je ona njima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here