„Pinokio“ u biblioteci

0
329

Galerija Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ u petak, 28. septembra bila je najveselije, najrazdraganije mesto na kojem su se sreli poslenici koje zaokuplja ista briga, isti cilj: uvođenje najmlađih u svet knjige, a u vremenu koje pokušava da je potisne.


U sali prepunoj kostimiranih devojčica i dečaka iz vrtića „Bambi“, njihovih roditelja, rođaka, sa svih strana blještali su aparati da zabeleže izvođenje bajke „Pinokio“ koje su do savršenstva pripremile vaspitačica Snežana Šijaković i Slobodanka Ćuk.

Prisutnima se obratila Koviljka Dobrić, koordinator projekta „Književno kreativna dešavanja u životima mladih“, koji je podržan od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, i u svom uvodnom delu rekla da su bajke dobar kreativni materijal za pomoć mladima u odrastanju. Kroz bajke dete bogati svoj jezik, otkriva ko je, i šta je, i polako ulazi u svet čuvanja ličnog i nacionalnog identiteta.

Zatim je napomenula slučaj u kojem je jedna majka pitala Alberta Ajnštajna: „Šta da čita njeno dete da bi postalo veliki naučnik kao Albert Ajnštajn?“ – „Bajke, bajke, bajke! Šta drugo?“

Koviljka Dobrić se ukratko osvrnula i na razvijanje empatije, koje otprilike počinje u četvrtoj godini života deteta, te i na značaj biblioteke i dužnost bibliotekara, kao čuvara „svetog plamena“. I kako bi rekla Grozdana Olujić „Knjige nisu ukras za police, već zlatno zrnevlje za buduću zlatnu žetvu novih stvaralačkih podviga u svim oblastima života, od astrofizike do poezije.“

Oduševljena velikim brojem prisutnih roditelja, predivnim izvođenjem bajke „Pinokio“, Koviljka Dobrić je naglasila da zaista nema mesta katastrofičnim predviđanjima zaljubljenika u sve ono što nije knjiga, jer, ovaj događaj je svedok da pisana reč na kori drveta, na glinenim ploćicama, traje i istrajava, kao čovekova brana od ništavila i besmisla.

Bibliotekari su roditeljima podelili tekst – odlomak iz knjige „Psihologija dobrog odgoja“ Radmile Ćulibrk Radisavljević, za koju dr Zoran Milivojević, psihoterapeut svetskog glasa kaže „Ova knjiga je prozor u psihički svet predškolskog deteta. Jasan pregled najvažnijih procesa koji učestvuju u detetovom razvoju.“

A da bi se zainteresovali roditelji da pročitaju ponuđeni im tekst, prisutnim je prezentovan odlomak:

„Da bi se imala i podigla deca, potrebno je mnogo strpljenja i spremnosti da se dete od početka stavi iznad sebičnih interesa roditelja. Istina, roditelj koji nema vremena za dete, koji je nestrpljiv ili ima negativna osećanja, to ne prepoznaje kao sebičnost. Nesvesno, roditelj ili ne priznaje svoje loše emocije, ili, ako ih i zapaža, nalazi opravdanja“.

Razdraganost, lepota dečijeg umeća, vesele oči vaspitačica Snežane i Svetlane koje su bajku „Pinokio“ podigle na zavidan nivo s obzirom da se radi o četvorogodišnjoj deci, uživanje roditelja dok su gledali svoje male glumce, završilo se zajedničkom slikom za uspomenu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here