Ptice iz Finske na platnu Beograđanke

Kulturni centar Bačka Palanka

527

Kao što smo već rekli u petak, 5. oktobra, u Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba slika mlade umetnice iz Beograda, Ivane Ivanović, što je bio povod za razgovor sa njom u želji da je bolje upoznamo.


Rođena je 1991. godine u Beogradu, a zvanje akademskog umetnika stekla je 2014. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a master studije na Fakultetu za medije i komunikacije.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2017., a samostalni umetnik je postala početkom 2018. godine. Do sada je imala devet samostalnih izložbi u Srbiji, a učestvovala u isto toliko grupnih izložbi.

Osvajala je značajne nagrade u Beogradu, 1. mesto, kao i u Holivudu, 2. mesto. Postavka u Galeriji KC je omaž finskom umetniku Oivi Toiki.

Mlada umetnica je prenela na platno njegove figure od stakla, a radi se o raznim vrstama ptica u prelepim bojama. – Ako se istinski trudite i posvetite se radu, možete uspeti i u takvoj milionskoj sredini kao što je Beograd – kaže Ivana na početku intervjua za „Nedeljne novine“.

– Neophodno je pre svega da volite ono što radite, jer ako nema ljubavi u tome, mnogo je teže uspeti. Ideja da naslikam figure Oive Toike se rodila, kada sam na jednoj izložbi uživo videla njegove figure od duvanog stakla. Poznato je u slikarstvu, da je najteže slikati na staklu, pa sam poželela da to ovekovečim i na platnu, da time ostvarim umetničku vezu između naše dve zemlje.

– Pored slikarstva bavim se i fotografijom i grafikom, a inspiraciju nalazim u svakodnevnim stvarima, nešto što vidim, uočim, što mi prosto privlači pažnju. Svako umetničko delo je uspeh, ako izazove bilo kakvu emociju, bila ona pozitivna ili negativna. U sve tri oblasti, slikanje, grafika i fotografija, osvajala sam nagrade i sve tri su mi podjenako drage. Sledeći ciklus će takođe biti tematski, na većem formatu, desetak slika uljem na platnu.

Ova interesantna izložba će biti otvorena tri nedelje od dana otvaranja, pa vas pozivamo da prošetate do Galerije Kulturnog centra i pogledate ovu veoma interesantnu postavku.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here