U bačkopalanačkim domaćinstvima grejna sezona počela

Drvo, kanda sigurnije od struje i gasa

928

Bačka Palanka i trinaest pripadajućih sela broje oko 56.000 duša, a ako je suditi po prvim hladnijim oktobarskim danima ovdašnji Bačvani preferiraju drvo i već su potpalili svoje peći.


Kao što se prase ne goji uoči praznika tako i ovdašnji domaćini, a posebno oni koji imaju novaca, ogrevnim drvetom snabdeli su se prošlog leta, pa čak i s proleća.

U samoj Bačkoj Palanci koja po ljudima čini oko polovinu opštine domaćini su se, kada je reč o izvoru toplotne enrgije za nastapujuće hladne dane, podelili na one tradicionaliste koji će u peći za centralno grejanje, ali i rustik peći i smederevce, ložiti drva, i one „modernije“ koji će se grejati pećima koje sagorevaju prirodni gas, ili električnu energiju.

Grejanje na prirodni gas ovde nije novotarija, jer Bačka Palanka je gasifikovana pre skoro tri decenije, a nešto kasnije i još neka sela kao što su veliko Čelarevo, pa i mali Neštin koji administrativno pripada bačkopalanačkoj lokalnoj samoupravi, a geografski je lociran u Sremu.

Činjanica je da iz godine u godinu sve više varoških domaćinstava, a u seoskim je to tradicija, kao ogrev kriste drvo i sve ređe ugalj. Doduše, struja je za neke najpovoljnija i bez alternative posebno za one koji žive u stanovima u višespratnicama, a koje nisu priključene na gradsku kotlarnicu.

U nekim zgradama nije predviđen, a ni posle mnogo godina nije ozidan čak ni odžak?! Takvi moraju da koriste TA peći, norveške radijatore ili u novije vreme sve jače klima uređaje za grejanje u zavisnosti od kvadrature stanova.

– Tople probe kotlarnica i toplovoda obavljene su još 19. septembra – kaže Vladimir Žilai, rukovodilac kotlarnice DP „Novi Sad – gas“ u Bačkoj Palanci. – Tople probe podstanica i elemenata izvršili smo 2. i 3. oktobra. Kao i svuda, što se tiče nas koji distribuiramo toplotnu energiju potrošačima u Bačkoj Palanci i Čelarevu, grejna sezona zvanično je počela 15. oktobra. Naravno, osim ako tri večeri uzastopno pre toga u 21 sat temperatura ne bude ispod 12 stepeni.

Na pitanje koje se ovih dana pojavilo u javnost Srbije: „Zašto toplane u Srbiji ne greju i pre 15. oktobra ako je hladno“ ovo je delimičan odgovor. On bi drugačije mogao da glasi: ako vam je zima dva i po dana pre zvaničnog početka grejne sezone grejte se na struju, odnosno upalite grejalice, pokrijte ćebadima, jorganima, ili kako god znate, a treći dan će vam biti toplo, jer tako paragrafi kažu.

Ovdašnji živalj koji je zimogrožljiv malo teše prognoze metereologa koji su jedini javno rekli da će do sredine oktobra biti toplije, čak toplije od prosečnih temperatura za ovo doba godine. Doduše, pošto je internet ovde dostupan svakome ko ima „mašinu“, a čak su se i starci obučili da u osnovama rukovode ovim „sokoćalom“, zabrinula je informacija američkih naučnika da nas ove zime čeka najjača zima – „veoma hladno“!

Zato i oni koji su još letos kupili, isekli i u šupe i podrume davno smestili 10-tak meteri tvrdog ogrevnog drveta sada dokupljuju još po par meteri. Neka se nađe, vele. A svi oni koji kažu da su drva najjeftinija za grejanje izgleda ne idu na drvare, odnosno stovarišta građevinskog i ogrevnog materijala ili kradu drva u državnoj šumi!

Trenutno u Palanci kubni metar tvrdog ogrevnog drveta, a to je ovde grab, koji je najkaloričniji, ali je jako redak, te cer, bukva i tek posle bagrem kreće se od 5.600 – 5.900 dinara po kubnom metru. Istina je da drvo koje po jakoj zimi gori u furuni najbolje greje onoga koji je vatri najbliži i da pucketanje drveta uspravljuje i vraća u neka davna, dečija vremena.

Realno, ovakvo grejanje je najprljavije i traži najviše posla, ali ko je navikao i ko to voli… Grejanje na prirodni gas jeste gospodski. Uključiš, termostat na peći reguliše temperaturu koju si zapovedio, ustaneš jutro toplo, vratiš se s posla toplo, ali brojilo okreće kao ventilator, pa ovakav luksuz mogu da priušte oni sa dubljim džepom. Tačnije, oni koji su se snašli u tranziicijskim vremenima, tranzicijski dobitnici, koji su, kako sami kažu, ulagali u sebe i svoje džepove.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Doduše, i reslovi srednje klase i viša sirotinja mogu sebi da priušte grajanje na prirodni gas, ali moraju da smanjuju kvadraturu. Tačnije, ako su u kući na sprat sa pet soba izgrađenih u vremenu Titinih kredita i vremenu trulog radničkog samoupravljanja, ostali samo baba i deda, onda je grajanje na gas isplativo, jer se greje samo kuhilja sa jednim kanabetom, eventualno mali hodnik i to radi kupatila kako usled velikih hladnoća ne bi popucale vodovodne cevi. To bi, otprilike mogla da zagreje jača fasadna plinska peć.

Mladima, otišlim sinovima, ćerima, unucima i unukama mnogo je lakše, jer em što su mladi i greju se međusobno, obično žive u novijim obično izolovanim stanovima od hladnoće i roditelja, odnosno u kvadratima kupljenim nasledstvom predaka ili kreditima koje će otplaćivati dok njihova deca ne postanu ljudi i dok se ne završi ova naša mrcvarajuća tranzicija i put ka EU koji, izgleda duže traje nego naučno otkriće na pitanje – kako su izgrađene egipatske piramide!?

Ono što je ohrabrujuće za sve one koji se u Bačkoj Palanci i Čelarevu greju putem kotlarnica DP „Novi Sad – gas“, odnosno što je važno onima kojima ova novosadska firma isporučuje toplotnu energiju, umirujuće zvuči izjava Vlade Žilaia da se cena grejanja stanova i poslovnih prostora u ova dva mesta Bačkopalanačke opštine neće menjati u odnosu na prošlu godinu.

To znači da će se 600 stanova u Palanci i 200 u Čelarevu, kao i kompletan poslovni prostor, škole i zgrade državnih institucija i ove zime grejati po ceni od prošle grejne sezone.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here