“Pčelice” u poseti biblioteci

Održana radionica "Pčelice" i Savez slepih.

0
550

BAČKA PALANKA: Povodom Meseca knjige, Dečije odeljenje Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ svake godine organizovano poseti veliki broj mališana. Ove godine prve posete su upriličene od strane najmlađih – dece iz vrtića „Bambi“ i vrtića „Pčelice“.

Cilj ovih poseta je buđenje svesti kod najmlađih da je knjiga pravi prijatelj. Kada to zajedno čine vaspitači, roditelji i bibliotekari, velike su šanse da se ovaj cilj i ostvari. Dečije odeljenje Narodne biblioteke Veljko Petrović je i ovaj put primer odlične saradnje.

U petak, 12. oktobra realizovana je radionica sa mališanima iz Vrtića „Pčelice“.  Bibliotekarka Dečijeg odeljenja, Borislava Toljagić Segedi, nakon kratkog upoznavanja dece sa radom biblioteke i zanimanjem bibliotekara, je pročitala priču o tome kako je dobra knjiga, priča pred spavanje, odlična u borbi protiv ružnih snova iz zbirke priča „Azbuka
hrabrosti“ autorke Natalije Čub.

Učesnici, pored dece, vaspitačica i bibliotekara su bili i gosti iz Saveza slepih Bačke Palanka. Gošće, Sandra i Maja, su donele nekoliko knjiga iz Saveza koje su namenjene slabovidim i slepim osobama, u želji da pokažu deci da postoje i malo drugačije knjige od onih koje se nalaze u Biblioteci, što je izazvalo posebno interesovanje kod mališa. Zanimalo ih je kako to čitaju slepi, koja čula koriste kada su uskraćeni za vid i kako prepoznaju, šta je napisano ili nacrtano.

Sandra i Maja su sa puno ljubavi i strpljenja odgovarale na sva pitanja, a svi prisutni su bili u prilici da čulom dodira pokušaju da prepoznaju oblike štampane u specijalnim slikovnicama.

Cilj ove saradnje je da deca nauče da pored knjiga koje su uobičajene, postoje i knjige i slikovnice za slabovida i slepa lica, te da smo svi jednaki i ravnopravni, a da je knjiga pravi prijatelj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here