Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (1)

1155

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Soba bez knjiga slična je telu bez duše“ – Ciceron  

Preporuka Odeljenja odraslih

 1. „Islednik“, Dragan Velikić

Vest o majčinoj smrti zatiče pisca u Budimpešti i postaje povod za otvaranje emotivne crne kutije, za rasplitanje višeslojnih priča i detektivsko pronicanje u svakodnevicu vremena koje više ne postoji. Ova knjiga sadrži ono po čemu je Velikić prepoznatljiv: savršen osećaj za detalj, jezičku preciznost, briljantno izbrušen stil. Roman o majci postaje autopoetička ispovest ali i povest o zemlji i ljudima kojih više nema.

 

 

2. „Čovek po imenu Uve“, Fredrik Bakman

Upoznajte Uvea. On je džangrizalo – jedan od onih koji upiru prstom u ljude koji mu se ne dopadaju kao da su provalnici zatečeni pod njegovim prozorom. Svakog jutra Uve ide u inspekciju po naselju u kom živi. Premešta bicikle i proverava da li je đubre pravilno razvrstano – iako je već nekoliko godina prošlo otkako je razrešen dužnosti predsednika kućnog saveta. Ili otkako je „izvršen prevrat“, kako Uve govori o tome. Ljudi ga zovu „ogorčenim komšijom iz pakla“. Ali zar Uve mora da bude ogorčen samo zbog toga što ne šeta okolo sa osmehom zalepljenim na lice?

Međutim, iza njegove mrzovolje i pedanterije skriva se jedna priča i mnogo tuge… I tako, kada komšije koje se useljavaju u susednu kuću jednog novembarskog dana slučajno unište Uveovo poštansko sanduče, iznenada počinje topla priča o odrpanim mačkama, neočekivanom prijateljstvu i drevnoj veštini vožnje auta sa prikolicom. Priča koja će suštinski promeniti jednog čoveka i jedno udruženje stanara.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Krokodil peva“, Vesna Aleksić

Danica ima sedam godina i u njenom životu dešava se mnogo toga velikog i važnog. Prvo je njen polazak u školu, a drugo rođenje mlađeg brata. Ali pored radosti i veselja, ti događaji doneće u njenu porodicu i iznenadne probleme. Suočena s nizom izazova, Danica će, poput hrabrog redova, junački proći kroz sva iskušenja koja joj ta godina donosi.

 

 

 

2. „Muzej legendi“ , Dejvid Glaver

Provalnici pokušavaju da ukradu Riznicu Zlatne horde, a ti si tu da ih sprečiš. Ali zapamti! Ako ne budeš pažljivo pratio uputstva, drevno blago biće zauvek izgubljeno!

Za putovanje kroz avanturističke priče biće ti neophodne matematičke veštine. Priče su kao igre u kojima moraš da rešiš niz marematičkih problema da bi napredovao prema uzbudljivom kraju. Razreši misteriju i postani matematički genije u isto vreme!

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here